©Apple

iPhone 15 lijkt een actieknop te krijgen: dat kan heel handig zijn

iPhone 15 lijkt een actieknop te krijgen: dat kan heel handig zijn

23-08-2023 12:20

Er zijn meer aanwijzingen opgedoken voor de komst van de actieknop op de iPhone 15. In ieder geval de iPhone 15 Pro-modellen zouden de extra knop krijgen, die je zelf aan veelgebruikte functie kan koppelen. De Apple Watch Ultra heeft al zo'n Action Button. Wat is er zo handig aan?

Er gaan al langer geruchten dat de iPhone 15, in sommige modellen, afscheid zou nemen van de oude vertrouwde mute-schakelaar. De ruimte boven de volumeknoppen zou volgens recentere berichten plaats bieden aan de nieuwe Action Button, een actieknop zoals op de Apple Watch Ultra. Nu zijn er meer aanwijzingen gevonden voor de komst van zo'n knop, ontdekte 9to5Mac.

De nieuwste bèta van iOS 17 bevat nieuwe haptische trillingen, niet alleen voor het inschakelen van de stille modus, maar ook voor het uitschakelen. Momenteel trilt de iPhone alleen als je de schakelaar op stil zet, en is vervolgens te zien en te voelen dat het toestel op stil staat.

Bij de nieuwe knop is dat niet meer het geval: die oogt en voelt altijd hetzelfde. iOS 17 verraadt dat er voortaan ook een trilling wordt gegeven bij het uitschakelen van de stille modus, maar die mogelijkheid wordt op huidige iPhones niet gebruikt. 9to5Mac ziet daar een aanwijzing in voor de komst van de actieknop.

Veel meer mogelijkheden

Standaard zal de actieknop zich dus gedragen als de mute-schakelaar, maar de mogelijkheden zijn veel groter. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is het starten van de camera. Dat kan je dan al op de tast doen, terwijl je je iPhone tevoorschijn haalt.

Sommige Android-telefoons hebben al zo'n speciale camera-knop, en dat werkt daar goed. De iPhone heeft nu al twee manieren om de camera te openen vanaf het Lock Screen, maar die mogelijkheden zijn omslachtiger en onbetrouwbaarder geworden door het afscheid van Force Touch en de plaatsing van berichten onder in beeld.

Hele reeks gebeurtenissen

Apple zou straks ook de mogelijkheid bieden om Siri Opdrachten aan de knop te koppelen. Dan kan een druk op de knop eigenlijk alles in gang zetten wat je wil, van het openen van een app tot het starten van een hele reeks gebeurtenissen. En ook aan gebruikers met een beperking is kennelijk gedacht: die kunnen met de actieknop bijvoorbeeld het vergrootglas of VoiceOver starten.

De functie van de mute-knop zal vermoedelijk een plekje krijgen in het Control Center, waar de knop op iPads al jaren staat. Veel gebruikers zullen de schakelaar vermoedelijk niet missen, omdat zij hun toestel permanent op mute hebben staan.

Het lijkt erop dat Apple de actieknop alleen op de Pro-modellen van de iPhone 15 zal toevoegen. Dat is weer een manier om de Pro-lijn te differentiëren van de normale iPhones: waar de verschillen voorheen nog weleens erg klein waren, worden die de laatste jaren weer groter.

Lees meer nieuws over de iPhone 15.