© Apple

De nieuwe Apple Watch Ultra is bedoeld voor sporters

De nieuwe Apple Watch Ultra voor sporters.

De nieuwe Apple Watches

De nieuwe Apple Watch Ultra is bedoeld voor sporters

07-09-2022 17:40 Laatste update: 08-09-2022 16:51

Apple heeft zijn nieuwste lichting slimme horloges gepresenteerd. Naast de Apple Watch Series 8 en de vernieuwde Apple Watch SE komt er ook een Apple Watch Ultra, gericht op extreme sporten. Het Ultra-horloge kost duizend euro.

De Apple Watch Series 8 heeft opnieuw een groter scherm dan de voorgaande modellen, met nog dunnere schermranden. Het ontwerp van de kast van de Series 8 oogt hetzelfde als de Series 7 van vorig jaar. Die modellen zijn er in de formaten 41 en 45 millimeter.

Nieuw is een temperatuursensor, die met name gericht is op de gezondheid van vrouwen. Drie jaar geleden kreeg de Apple Watch al een speciale app waarmee vrouwen hun menstruatiecyclus kunnen bijhouden. Dankzij de nieuwe temperatuurfunctie kan de Apple Watch Series 8 melden wanneer de eisprong plaatsvindt. Dat gebeurt door de temperatuur van de vrouw 's nachts bij te houden, met een nauwkeurigheid tot 0,1 graden.

Een kleine maar meetbare toename in lichaamstemperatuur kan wijzen op een eisprong. Nieuw voor alle bestaande modellen van de Apple Watch en iPhone is de toevoeging van een melding voor afwijkende menstruatiecycli, iets dat zou kunnen wijzen op onderliggende problemen. Apple benadrukt dat dergelijke gezondheidsdata alleen versleuteld bewaard en verstuurd worden, zodat onbevoegden er geen toegang toe hebben.

 De Apple Watch Series 8 heeft een groot scherm met dunne randen.

Auto-ongeluk-detectie

De Apple Watch Series 8 heeft ook nieuwe veiligheidsfuncties. Het horloge kan auto-ongelukken detecteren met een nieuwe versnellingsmeter en een zwaartekrachtssensor. Met die sensoren en een speciaal algoritme kan de Apple Watch Series 8 detecteren of de gebruiker een auto-ongeluk heeft gekregen.

Ook zit er een luchtdrukmeter in het horloge die het afgaan van een airbag detecteert. Het horloge belt dan automatisch de hulpdiensten en geeft dan ook de GPS-locatie door. De crash-detectie werkt alleen als de gebruiker in de auto zit en de informatie wordt alleen op het horloge zelf verwerkt en bewaard.

Zuinige modus

De Apple Watch krijgt ook een vernieuwde besparingsmodus. Dan wordt de accuduur verlengd van 18 uur tot maximaal 36 uur. Zo'n modus was er nu ook al, maar dan zagen gebruikers alleen de tijd. Nu kunnen gebruikers de meeste functies blijven gebruiken. De nieuwe besparingsmodus is onderdeel van watchOS 9 en werkt op de Apple Watch Series 4 en hoger.

De Apple Watch Series 8 is er in aluminium in de kleuren midnight, starlight, zilver en rood. Ook is er weer een roestvrijstalen versie, in de kleuren zilver, goud en grafiet. Verder zijn er weer speciale versies in samenwerking met Nike en Hermès, voorzien van speciale wijzerplaten en afwijkende polsbandjes.

De Apple Watch Series 8 is vanaf vandaag beschikbaar en wordt vanaf 16 september geleverd. In Nederland kost de Series 8 vanaf 499 euro.

De nieuwe Apple Watch SE, met dezelfde chip als de Series 8.

Vernieuwde Apple Watch SE

Het instapmodel van de Apple Watch is de goedkopere SE. Het horloge is er nu in de kleuren midnight, straight en zilver. Het model is er nog steeds in de formaten 40 en 44 millimeter. De nieuwe Apple Watch SE draait op dezelfde S8-chip als de Series 8. Ook heeft de nieuwe SE de nieuwe crash-detectie, net als eerdere functies zoals valdetectie.

De Apple Watch SE kost in Nederland vanaf 299 euro.

Apple Watch Ultra

Helemaal nieuw is een derde exemplaar van de Apple Watch, gericht op extreme sporters. De Apple Watch Ultra heeft een grotere kast van 49 millimeter, gemaakt van verstevigd titanium. Het nieuwe, volledig platte scherm wordt bedekt met een dikker stuk krasbestendig saffierglas. Het scherm is het felste Apple Watch-scherm ooit, met een helderheid tot 2000 nits. Dat moet het scherm altijd goed leesbaar maken.

Nieuw is een extra knop aan de linkerkant van de Apple Watch Ultra. Daar kunnen gebruikers allerlei functies aan koppelen. De bekende draaikroon van de Apple Watch is op het Ultra-model veel groter dan normaal. Zodat het voor sporters makkelijkers te bedienen is.

De Apple Watch Ultra heeft een standaard accuduur van 36 uur, met een besparingsmodus die tot 60 uur op één lading moet halen. Het horloge heeft ook speciale wijzerplaten gericht op extreme sporters, met een nachtmodus en een kompas op het scherm.

De Apple Watch Ultra heeft een extra, instelbare knop, links op de kast.

Voor duikers, duursporters, klimmers en meer

Ook nieuw zijn horlogebanden voor sporters. Er zijn verschillende bandjes voor verschillende sporten, zoals een extra licht en dun bandje voor duursporters en een dik rubberen bandje met extra sluiting voor watersporters.

Het horloge ondersteunt ook een extra GPS-versie. Daardoor moet het horloge nauwkeuriger zijn in stedelijke gebieden. Dat is volgens Apple gericht op bijvoorbeeld marathons. De instelbare knop aan de linkerkant kan door triatleten worden ingesteld om snel te wisselen tussen zwemmen, fietsen en rennen.

De actieknop kan ook worden gebruikt door wandelaars en klimmers, om digitale broodkruimels achter te laten. Deze nauwkeurige GPS-punten houden ook rekening met de hoogte, en moeten het makkelijker maken om de weg heen weer terug te vinden, als de drager verloren loopt. Ook nieuw: een dieptemeter voor duikers, die nauwkeurig de duikdiepte kan tonen. Het horloge is geschikt voor een diepte van 40 meter en is gekeurd volgens de industriestandaard EN13319.

De Apple Watch Ultra kost in Nederland 999 euro.

Ook iPhone 14 en nieuwe AirPods Pro

Apple onthulde vanavond tijdens zijn najaarsevent ook de nieuwe iPhone 14 in vier versies en de nieuwe AirPods Pro.