Komt VanMoof in Turkse handen? Deelvervoerbedrijf BinBin brengt bod uit

©VanMoof

vanmoof binbin overname van moof doorstart
23 augustus om 17:39
Laatste update: 23 augustus om 18:24

BinBin, een Turkse aanbieder van elektrisch deelvervoer, wil VanMoof overnemen. Het Turkse bedrijf heeft een vrijblijvend bod op de failliete Amsterdamse e-bike-maker gedaan en werkt aan een definitief bod. Er zijn nog meerdere partijen in de race om VanMoof te kopen.

BinBin zegt te werken aan zijn bindende bod op VanMoof. De details van de plannen zijn nog niet bekend. Volgens de curatoren van VanMoof zijn er nog 'meerdere partijen' in de running om het faillliete e-bike-bedrijf over te nemen. Ze geven verder geen commentaar. De tijd begint intussen wel te dringen: het salaris van het personeel van VanMoof wordt nog tot 30 augustus door het UWV betaald.

BinBin, een dochterbedrijf van 1000 Yatirimlar Holding, is de grootste aanbieder van elektrisch deelvervoer in Turkije. Het bedrijf nam in februari nog het Nederlandse Go Sharing over, een bedrijf dat elektrische deelscooters, deelauto's en deelfietsen aanbiedt.

Andere partijen

VanMoof werd half juli failliet verklaard. Een bindend bod van het Amerikaanse Micromobility.com wezen de curatoren onlangs af. Welke andere partijen er nog gaan bieden op VanMoof, is officieel niet bekend. De curatoren doen daarover geen uitspraken. 

Eerder deze week zei de Deense fietsondernemer Brian Mogensen ook interesse te hebben in een doorstart van VanMoof. Maar Mogensen liet Bright vanmiddag weten dat hij inmiddels 'is afgehaakt', omdat VanMoof niet genoeg informatie kon geven in het kader van een due diligence-onderzoek. 

Enorme verliezen

VanMoof leed de afgelopen jaren zware verliezen, zo'n 80 miljoen euro in zowel 2021 als 2022. De totale schulden waren volgens het FD opgelopen tot 144 miljoen euro. In het Amsterdamse bedrijf, dat in 2009 werd opgericht, is bijna 200 miljoen euro geïnvesteerd.

Lees meer nieuws over VanMoof.