©Bright

Na fatbike ook elektrische bakfiets niet altijd meer te verzekeren

Na fatbike ook elektrische bakfiets niet altijd meer te verzekeren

24-08-2023 13:25 Laatste update: 13:32

Na het stoppen met de verzekeringen van fatbikes scherpt de ANWB nu ook zijn regels voor verzekeringen van elektrische bakfietsen flink aan. Dat doet de bond vanwege de grote aantallen diefstallen van e-bakfietsen.

Elektrische bakfietsen van het merk Urban Arrow zijn niet altijd meer te verzekeren bij Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB. Een woordvoerder noemt tegen Radar als de reden hiervoor dat deze e-bakfietsen te vaak worden gestolen. Bendes fietsendieven hebben het steeds vaker gemunt op elektrische bakfietsen en Urban Arrow is een van de populairste merken. Daarom worden de regels bij de bond nu veel strenger.

Tracker verplicht

Alleen Urban Arrow-fietsen met een tracker komen voortaan in aanmerking voor een ANWB-verzekering. Met zo'n tracker kun je een gestolen fiets terugvinden. Ook is de verzekering alleen nog direct af te sluiten bij de partij waar je de bakfiets koopt, zoals de fietsenwinkel. Achteraf, vanuit huis, mag dat dus niet meer. Bovendien hanteert de bond een 'flinke extra premie'.

Elektrische bakfietsen van andere merken zijn nog wel te verzekeren. Zo'n 58 procent van de elektrische bakfietsen in Nederland zijn verzekerd, bleek in 2021 uit een onderzoek. De ANWB is de grootste verzekeraar van e-bikes in ons land. 

Fatbikes

Eerder deze week kondigde de ANWB ook aan vanaf 6 september te stoppen met de verzekeringen van fatbikes, de elektrische fietsen met dikke banden. Die stap neemt de bond vanwege de 'extreem hoge diefstalcijfers'.

Ook bij onder meer Kingpolis, ASR en Aegon kun je een fatbike niet meer verzekeren. Andere verzekeraars, zoals Centraal Beheer en Univé, onderzoeken nog welke maatregelen ze rond fatbikes gaan nemen.

Kijk ook: review van de Urban Arrow Shorty.

Lees meer nieuws over e-bikes