© Karolina Grabowska

Einde van de wc-borstel? Supergladde 3D-geprinte toiletpot stoot elk materiaal af

Einde van de wc-borstel? Supergladde 3D-geprinte toiletpot stoot elk materiaal af

24-08-2023 21:53 Laatste update: 22:22

Chinese wetenschappers hebben een supergladde 3D-geprinte toiletpot ontwikkeld die zo goed als elk materiaal afstoot. Bovendien lijkt het erop dat die zeer goed bestand is tegen schade.

De onderzoekers publiceerden een onderzoek in het vakblad Advanced Engineering Materials. Ze combineerden plastic met hydrofobische zandkorrels, waarna ze het mengsel injecteerden met een olie op siliconenbasis. Het resulterende materiaal lijkt zo goed als elk materiaal af te stoten. Het is bovendien enorm bestand tegen schade.

De onderzoekers probeerden de gladheid weg te werken met schuurpapier, maar zelfs na duizend keer schuren bleef de oppervlakte even glad. Ook een stanleymes en een vijl waren machteloos tegen de hyper glibberige pot.

De wetenschappers testten verschillende materialen op de pot om te zien of iets zou blijven plakken. De kom werd getest door er modderig water, melk, honing en zelfs synthetische uitwerpselen in te gieten. Elk materiaal liep vlot naar beneden, zonder sporen achter te laten.

Tegen waterverspilling

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers proberen om wc’s te ontwikkelen die niet vuil te krijgen zijn. Maar tot nu toe werden daarvoor vooral coatings gebruikt, die uiteindelijk uitwerken. Het nieuwe materiaal, dat door de wetenschappers ARSSFT wordt genoemd (Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet), blijft effectief, zelfs als het beschadigd raakt.

Permanent schone wc’s waren niet de enige drijfveer achter het onderzoek. Volgens Yike Li, een van de auteurs van de studie die met TechXplore sprak, willen zij met de technologie vooral waterverspilling aanpakken. "Wereldwijd verbruikt alleen al het doorspoelen van toiletten meer dan 141 miljard liter water per dag. Dat is zes keer het totale waterverbruik van de Afrikaanse bevolking”, aldus de onderzoeker.