Altijd een schone wc: deze robot maakt autonoom de toiletten op kantoor schoon

©Somatic

wc robot schoonmaken schoonmaakrobot
18 augustus 2023 om 15:11

Het Amerikaanse bedrijf Somatic heeft zijn autonome wc-robot flink verbeterd. De robot-schoonmaker werkt met een maandabonnement, waarmee bedrijven kunnen besparen op hun schoonmaakkosten.

Een betaalbare wc-schoonmaakrobot voor thuis laat nog even op zich wachten, maar deze vernieuwde versie van de toiletrobot voor op kantoor ziet er veelbelovend uit. Het New Yorkse bedrijf Somatic is al een paar jaar actief met schoonmaakrobots voor bedrijven en heeft de mogelijkheden nu verder verbeterd. Wat de robot allemaal kan, is te zien in een nieuwe demonstratievideo

De schoonmaakrobot maakt de wc, muren en vloeren schoon met water en schoonmaakmiddelen. Hij kan ook de wc-bril optillen om eronder schoon te maken en hij kan stofzuigen. De autonoom rondrijdende robot kan deuren voor zichzelf openen en sluiten, en ook de lift nemen naar een andere verdieping. 

Autonoom werken

Bij de installatie moet je met behulp van een speciale sensorkit de verschillende ruimtes en gangen in 3D in kaart brengen. Vervolgens traint een medewerker van Somatic de robot via een VR-simulatie van de toiletruimte. Daarna wordt de robot aan het werk gezet, waarbij de operator op afstand meekijkt. 

Als de robot eenmaal alle taken onder de knie heeft, en bijvoorbeeld weet waar in het gebouw toegang tot stroom en water krijgt, kan hij uiteindelijk autonoom zijn werk doen.

Conciërge nog niet met pensioen

Menselijke conciërges in kantoren blijven volgens Somatic nodig, omdat het apparaat alleen routinematige klussen op sanitair gebied afhandelt. Als de robot iets onverwachts of verdachts tegenkomt, stuurt hij via een app foto’s door naar een conciërge.

Als ie klaar is met zijn werk, rijdt de robot zelf naar een bezemkast. Somatic biedt de robot aan voor 1000 dollar per maand. 

Meer nieuws over robots