©Warnerbros

Sciencefiction-film uitgesteld door stakingen over AI

Sciencefiction-film uitgesteld door stakingen over AI

25-08-2023 11:11 Laatste update: 16:54

Liefhebbers van sciencefiction zullen langer geduld moeten hebben voordat ze de tweede Dune-film in de bioscoop kunnen bekijken. De release van Dune: Part Two is als gevolg van de stakingen in Hollywood uitgesteld van november naar maart. 

Warner Bros heeft officieel bekendgemaakt dat de tweede Dune-film is uitgesteld. De scifi-film zou op 3 november in de bioscoop gaan draaien, maar dat wordt nu 15 maart 2024. Het tweede deel van het tweeluik, naar de boeken van Frank Herbert, verscheen in 2021.

Het uitstel van Dune: Part Two komt door de stakingen van acteurs in Hollywood, die mede uit vrees voor de gevolgen van AI het werk massaal hebben neergelegd. Daardoor mogen acteurs geen promoties en interviews doen voor grote films. Dat is in strijd met de richtlijnen van de acteursvakbond.

De eerste Dune-film was een succes en leverde bijna een half miljard dollar omzet op. In Dune: Part Two spelen bekende acteurs als Zendaya, Timothée Chalamet, Austin Butler, Javier Bardem en Florence Pugh.

Meer films komen later

Het uitstel van Dune: Part Two heeft ook gevolgen voor de release van Godzilla x Kong: The New Empire. Die film, ook mede geproduceerd door Warner Bros, stond op 14 maart gepland, maar gaat nu pas 12 april in de bioscoop draaien. 

Door de stakingen dreigen nog meer films te worden uitgesteld, maar Warner houdt volgens Variety voorlopig vast aan de releasedata in december van Wonka (13 december), Aquaman and the Lost Kingdom (20 december) en The Color Purple (25 december).

Sony stelde onlangs wel meerdere films uit vanwege de stakingen, waaronder Ghostbusters: Afterlife. Ook is er nu geen releasedatum meer voor Spider-Man: Beyond the Spider-Verse.

Lees ook: Ahsoka is de belangrijkste Star Wars-serie tot nu toe