©Lucasfilm

Ahsoka wordt de belangrijkste Star Wars-serie tot nu toe

Ahsoka wordt de belangrijkste Star Wars-serie tot nu toe

21-08-2023 21:02

Deze week gaat Ahsoka van start op Disney+. De Star Wars-serie wordt een belangrijke: Ahsoka knoopt alle losse eindjes van meerdere series aan elkaar en belooft de Star Wars-series eindelijk in een stroomversnelling te brengen.

De live-action Star Wars-series zijn tot nu toe een gemengd succes. The Mandalorian slaat aan, maar leek na twee seizoenen eigenlijk al afgerond – door het succes van 'Baby Yoda' Grogu kan Disney er moeilijk mee ophouden. The Book of Boba Fett deed de legendarische premiejager tekort en ook Obi-Wan Kenobi was vooral leuk als naslagwerk voor de fans. Andor staat op eenzame hoogte als het gaat om verhalende kwaliteit en maakt het universum menselijker dan ooit tevoren, maar stuwt geen groot nieuw verhaal.

De gemene deler bij de meeste series is, net als bij de drie nieuwste films, de wurggreep van de Skywalker Saga. Steeds weer grijpt Disney terug op de klassieke trilogie, het fundament van de reeks. Maar op een gegeven moment heb je de meeste stukjes wel ingekleurd, en begin je in cirkeltjes te gaan.

Het betere achtergrondverhaal

Ahsoka zou daar eindelijk eens groots vanaf kunnen stappen, zonder al het goede de rug toe te keren. Ahsoka ontstond als personage eigenlijk pas toen de eerste twee Star Wars-trilogieën al af waren. De leerling van Anakin is een gedeeld geesteskind van George Lucas en Dave Filoni. Die tweede klom via de animatietak van Lucasfilm op, en Ahsoka met hem.

In de serie The Clone Wars wordt de val van Anakin naar the Dark Side vollediger en geduldiger verteld dan in de films. Ahsoka wordt door de Jedi verstoten, en raakt uiteindelijk gedesillusioneerd door het hele goed-kwaad-verhaal van de Jedi en de Sith: ook zij is een slachtoffer van de strijd rond Anakin. Ze kiest een rol in het midden, voor zichzelf, en keert met toepasselijk witte lightsabers terug in de serie Star Wars Rebels.

Verdergaan op het boeiendste punt

De serie Ahsoka lijkt de draad op te pakken waar Rebels open eindigde. Die serie draait om de jonge Jedi Ezra Bridger, praktisch even oud als Luke Skywalker. Spoilers: aan het eind van Rebels is Bridger in gevecht met Grand Admiral Thrawn. Die even blauwe als kille slechterik was in Rebels al een boeiende rivaal. Hyperintelligent, even kil als Tarkin, maar vooral trouw aan zichzelf – de Hans Landa van het Star Wars-universum. Bridger en Thrawn worden hyperspace ingetrokken door een groep purrgil, een soort ruimte-walvissen.

En daar belooft Ahsoka de draad dus weer op te pakken. Want waar Rebels zich afspeelde tussen de Star Wars-delen drie en vier, speelt Ahsoka zich ongeveer gelijktijdig af met het derde seizoen van The Mandalorian, na deel zes en een poos voor deel zeven.

In die zin lijkt Ahsoka dus zowel een voortzetting van het verhaal van Ahsoka zelf, als van het uitstekende Rebels. Veel personages uit de animatieserie maken hun opwachting in Ahsoka. Thrawn wordt gelukkig gespeeld door dezelfde acteur als in de animatie, Lars Mikkelsen. En ook Ezra Bridger maakt zijn opwachting, inmiddels volwassen.

Eindelijk een nieuwe richting in

Met dat uitgangspunt zet Ahsoka hopelijk eindelijk de deur open naar een nieuw, groots verhaal met alle bekende Stars Wars-ingrediënten, maar zonder die Skywalker-wurggreep. Natuurlijk blijven er wel duidelijke koppelingen met het oorspronkelijke verhaal : Hayden Christensen maakt opnieuw zijn opwachting als Anakin Skywalker, vermoedelijk in flashbacks of als Force-geest.

Maar Rebels verkende onderdelen van The Force die verder nooit behandeld zijn in Star Wars. Alles wat er fout ging in de nieuwste Star Wars-films, ging goed in Rebels. En alles wat saai en terughoudend is aan de afgelopen Star Wars-series, kan in Ahsoka eindelijk een nieuwe richting in. Na een soort tweede viool bij The Mandalorian en The Book of Boba Fett, mag Dave Filoni het met Ahsoka voor het eerst helemaal zelf doen in live-action. Dat is een bijzonder veelbelovende optelsom, maar ook een hele spannende.

Als Disney echt nog jaren verder wil met Star Wars, is dit hét moment om eindelijk eens die nieuwe richting in te slaan. Ahsoka heeft op papier alles in huis voor die nieuwe stevige tak aan de Star Wars-boom. De komende weken komen we erachter of Filoni die verwachtingen kan waarmaken.

Het eerste seizoen van Ahsoka heeft acht afleveringen. De eerste twee afleveringen gaan in de nacht van dinsdag op woensdag in première op Disney+, om 3:00 uur 's nachts om precies te zijn. Ook nieuwe afleveringen verschijnen rond die tijd: houd daar rekening mee als je spoilers wil voorkomen aanstaande weken.