© George Milton

Inktcartridges zelf bijvullen: tot 100 keer goedkoper dan nieuwe kopen

Inktcartridges zelf bijvullen: tot 100 keer goedkoper dan nieuwe kopen

26-08-2023 15:33 Laatste update: 15:45

Uit een experiment van YouTuber FStoppers blijkt dat sommige cartridges voor inktjetprinters maar zo’n 3 milliliter inkt bevatten. Hij ontdekte bovendien dat inktjerprinters meer inkt gebruiken dan nodig is. 

Met 3 millimeter inkt kunnen slechts zo’n 35 pagina’s worden geprint, aan een kostprijs van zo’n 45 dollarcent per pagina. De YouTuber gebruikte patronen van 16 dollar, de goedkoopste die hij kon vinden. In Nederland lijkt inkt iets goedkoper. Voor 30,49 euro krijg je patronen met 15 milliliter inkt in, die volgens het bedrijf 400 pagina’s kunnen afdrukken. Als je de berekeningen van FStoppers zou geloven, krijg je met 15 milliliter slechts zo’n 175 pagina’s gedrukt.

FStoppers ontdekte immers dat de printer die hij gebruikt, een goedkoop model van Canon, grote hoeveelheden inkt verspilt. Zo gebruikt de machine automatisch kleine hoeveelheden gekleurde inkt, zelfs wanneer enkel zwarte tekst wordt gedrukt. Wanneer de kleurpatronen worden geblokkeerd en dus enkel zwarte inkt wordt gebruikt, zien de resulterende pagina’s er identiek uit.

Ook ontdekte hij dat de printer na elke gedrukte pagina een schoonmaakcyclus doorloopt, waarbij een kleine hoeveelheid inkt verloren gaat. Dat gebeurt zelfs als je een volledig witte pagina afdrukt. Nadat hij zo’n 300 witte pagina’s had afgedrukt, was een nieuw patroon helemaal leeg. 

100 keer zo goedkoop

Maar FStoppers heeft een manier gevonden om pagina’s af te drukken voor een kostprijs die zo’n honderd keer lager ligt. Hij kocht simpelweg een fles printerinkt voor zo’n 12 dollar, boorde een gaatje in een leeg patroon en vulde het weer op. Met één fles kan hij naar eigen zeggen bijna 3000 pagina’s afdrukken, omgerekend zo’n 0,4 cent per pagina. Ook in Nederland kan je op die manier inkt kopen voor een fractie van de kostprijs van inktcartridges.

Het enige probleem is dat het systeem uiteindelijk doorheeft dat het patroon leeg moet zijn, waardoor je op de computer een melding krijgt dat het patroon moet worden vervangen. Ook daar vond FStoppers een oplossing voor. Door de stopknop zo’n 10 seconden lang ingedrukt te houden, wordt de foutmelding stopgezet. Volgens de YouTuber is dit een permanente oplossing. Het enige nadeel is dat je daarna niet meer op je computer kan zien hoeveel inkt je nog in je patroon hebt.

Lees ook: Rechtszaak tegen HP om printers die niet scannen als inkt op is gaat toch door