©Pexels

Apple-diensten opvallend populair in Nederland: 8 miljoen gebruikers

Apple-diensten opvallend populair in Nederland: 8 miljoen gebruikers

29-08-2023 14:55 Laatste update: 18:26

Nederland behoort tot de kopgroep als het gaat om het deel van de bevolking dat een Apple-dienst gebruikt: bijna 50 procent van alle Nederlanders doet dat.

Dat blijkt uit cijfers van Apple zelf, gepubliceerd in het kader van de Europese Digital Services Act (DSA). Onder die wet hebben zogeheten poortwachters meer plichten; bedrijven zijn poortwachter vanaf 45 miljoen gebruikers en moeten die cijfers openbaren. Apple doet dat nu, en komt tot een totaal van 123 miljoen Europese gebruikers van de App Store en verwante diensten, zoals iCloud, Apple Music en Apple Pay.

Het gaat dus niet per se om betalende gebruikers, maar om een gemiddelde van maandelijks actieve gebruikers van door Apple aangeboden data-diensten, gemeten over een half jaar. Met andere woorden onder meer de verschillende App Stores, die Apple liever los van elkaar had behandeld. De cijfers zijn vooral boeiend omdat ze een beeld geven van het percentage Apple-gebruikers onder de bevolking. Wie immers actief een App Store gebruikt, gebruikt actief een Apple-product.

Luxemburg aan kop, Nederland nummer 4

Uit de cijfers blijkt dat Luxemburg procentueel gezien de meeste Apple-gebruikers tot zijn bevolking kan rekenen, zette analist Asymco op een rij. Het landje heeft dan nog geen 1 miljoen Apple-gebruikers, maar ook een kleine 650.000 inwoners. Daarmee ligt het aantal Luxemburgse Apple-gebruikers boven de 75 procent.

Denemarken komt op de tweede plaats: 4 miljoen gebruikers, ruim 5,8 miljoen inwoners en dus bijna 70 procent van de bevolking is Apple-gebruiker. Zweden bestaat voor ruim 50 procent uit Apple-gebruikers: 6 miljoen stuks onder ruim 10 miljoen inwoners. En daarna komen wij dus: zo'n 45 procent met 8 miljoen gebruikers.

Hoe rijker, hoe meer Apple-gebruikers

De percentages onderstrepen wellicht de welvaart in de kleinere West-Europese landen, maar dat is niet met zekerheid te zeggen, omdat er geen geldbedragen gemoeid zijn bij de berekening – enkel of iemand actief een Apple-dienst gebruikt. Toch valt die trend wel te herleiden: Asymco zette de Apple-cijfers naast de koopkrachtpariteit (kkp) per hoofd van de bevolking. Dan wordt inderdaad zichtbaar dat een gemiddeld rijkere bevolking gemiddeld meer Apple-diensten gebruikt.

Qua absolute aantallen heeft Duitsland de meeste Europese Apple-gebruikers: 27 miljoen, gevolgd door Frankrijk met 24 miljoen en Italië met 14 miljoen en Spanje met 11 miljoen. Procentueel gezien komen die aantallen echter lager uit, afgezet tegen de volledige bevolking van die grote landen. Wel opvallend: na Spanje komt Nederland, op een vijfde plaats wat betreft absolute aantallen.

LEES OOK: Apple onthult iPhone 15 op 12 september - dit kun je verwachten