Bright 25: EU blaft niet alleen naar techreuzen maar kan nu ook bijten
Bright 25

Bright 25: EU blaft niet alleen naar techreuzen maar kan nu ook bijten

30-12-2022 19:46 Laatste update: 19:48

Bright blikt terug op het tech-jaar met de Bright 25. Op nummer 8: na jaren van praten gaat de Europese Unie grote techbedrijven nu echt hard aanpakken.

De Europese Unie kwam dit jaar met meerdere maatregelen die de macht van techreuzen moeten inperken. Zo werden er twee grote wetspakketten met strengere regels aangenomen: de DMA en de DSA.

De Digital Markets Act (DMA) moet de internetmarkt eerlijker en competitiever maken. Voor de grootste partijen, de geheten poortwachters, zoals Amazon, Apple, Google, Meta en Microsoft, komen er allerlei extra eisen. Die hebben allerlei gevolgen. Zo moeten bijvoorbeeld chatdiensten als WhatsApp en Apple iMessage straks berichten kunnen uitwisselen. Ook zal Apple het iPhone-systeem iOS moeten openstellen voor andere appwinkels en moeten betaaldiensten de NFC-chip in iPhones kunnen gebruiken.

Het andere pakket, de Digitale Services Act (DSA), verplicht techbedrijven onder andere om illegale of schadelijke content zoals nepnieuws sneller te verwijderen en inzicht te geven in de werking van hun algoritmes. Ook worden praktijken die gericht zijn op het misleiden van gebruikers aan banden gelegd en komen er strengere regels rond gerichte reclames.

Torenhoge boetes mogelijk

Bedrijven die de DSA overtreden riskeren een boete van tot 6 procent van hun wereldwijde omzet. Herhaaldelijke overtredingen kunnen er toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen in de EU.

Bij overtreding van de DMA is een nog hogere boete mogelijk: tot 10 procent van de jaaromzet. Bij herhaling stijgt dat tot 20 procent. Bij systematische schendingen kunnen techreuzen gedwongen worden opgesplitst.

USB-C verplicht

Na 10 jaar praten kwam Brussel ook tot een akkoord over de universele lader. Vanaf eind december 2024 moeten veel draagbare gadgets zijn voorzien van usb-c. Voor laptops geldt de usb-c-plicht vanaf het voorjaar van 2026.

De maatregel heeft de meeste impact op Apple, dat hierdoor voor het eerst met een iPhone met usb-c moet komen.

Luister ook: