©Google

Google AI-assistent kan vergaderingen voor je bijwonen en mails beantwoorden

Google AI-assistent kan vergaderingen voor je bijwonen en mails beantwoorden

29-08-2023 16:04 Laatste update: 16:07

Google zit concurrent Microsoft op de hielen met nieuwe AI-diensten. Gebruikers van Google Workspace, waar Gmail, Docs en Slides onder vallen, krijgen een eigen AI-assistent, die hen moet helpen om efficiënter te werken.

Eerder dit jaar kwam Microsoft met Copilot, een AI-assistent binnen onder andere Outlook en Word, op basis van de technologie achter ChatGPT. Google testte de afgelopen maanden ook zo'n assistent. Die wordt al door 1 miljoen mensen gebruikt, en komt nu voor alle betalende Google Workspace-gebruikers beschikbaar: Duet AI, gemaakt op basis van Google's eigen AI-taalmodellen. De insteek van Duet AI is vergelijkbaar met Microsoft Copilot: de gebruiker helpen om sneller en efficiënter te werken.

Duet kan mailtjes samenvatten, maar bijvoorbeeld ook handelingen tussen Google-apps regelen. Samen met Duet kan je een opzet voor een presentatie schrijven in Google Docs, waarbij Duet informatie kan opzoeken. Vervolgens kan je Duet vragen om die informatie om te zetten naar een presentatie in Slides, compleet met plaatjes en grafieken.

Videovergaderingen namens jou bijwonen

Mailen kan Duet ook: je kan vragen om een reactie op een bericht te schrijven, of om afbeeldingen te genereren. Ook kan Duet je Drive doorzoeken en bestanden samenvatten, zodat je misschien relevante links vindt die je zelf gemist had.

Duet zit in de Google-diensten achter een toverstokje, meestal rechtsboven te vinden. In veel diensten zal Duet echter pro-actief handelen, en zelf voorstellen om iets te doen.

De dienst heeft ook in ieder geval één troef die Copilot van Microsoft nog niet heeft. Bij videovergaderingen kan Duet een samenvatting geven van wat je gemist hebt, of een samenvatting achteraf – maar Duet kan zelfs namens jou deelnemen. Dan zorgt Duet dat de andere deelnemers jouw belangrijkste bericht in ieder geval meekrijgen. Dat gaat in de vorm van notities die iedereen te zien krijgt, voorlopig komt er nog geen AI-versie van je eigen gezicht in beeld.

Duet AI is niet gratis: Google vraagt net als Microsoft 30 dollar per maand voor zijn AI-assistent.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.