© Microsoft

microsoft kunstmatige intelligentie ai office outlook word excel copilot
Kunstmatige intelligentie

Microsoft onthult AI-functies voor Office: 'Copiloot voor je werk'

16 maart 2023 om 16:15
Laatste update: 16 maart 2023 om 16:19

Microsoft heeft nieuwe AI-functies voor Office aangekondigd. Het bedrijf noemt de kunstmatige intelligentie een 'copiloot', die gebruikers kan helpen in Office-programma's als Word, Teams en PowerPoint.

Microsoft voegde onlangs de AI-technologie GPT van OpenAI al toe aan zoekmachine Bing. Nu volgen de Office-apps als Outlook, Word, PowerPoint en Excel. De apps gaan het nieuwe, verbeterde GPT-4 gebruiken, in een functie die Microsoft 'Copilot' noemt. Die naam vat meteen samen wat de AI gaat doen: de gebruiker blijft leidend, maar werkt straks sneller en efficiënter, belooft Microsoft.

Copilot is een nieuw venstertje binnen de apps van Microsoft. Gebruikers typen een opdracht in, bijvoorbeeld: 'Maak een voorstel op basis van de notities van gisteren'. In Word kan Copilot ook een voorschot doen op een tekst, die daarna door de gebruiker aangepast, aangevuld en verbeterd wordt. "Soms zal Copilot dat goed doen, andere keren zal het nuttige fouten maken – maar het zal je altijd vooruit helpen", aldus Microsoft.

Tijd besparen

Volgens Microsoft zijn we 80 procent van onze tijd kwijt aan randzaken zoals het beantwoorden van e-mail. Copilot in Outlook kan e-mail samenvatten, en voorgekookte reacties voorstellen. Gebruikers zouden hun mails zo sneller kunnen lezen, en met één klik een complete reactie kunnen terugsturen. In Teams kan de AI vergaderingen automatisch samenvatten, zodat gebruikers niet meer echt hoeven op te letten.

Ook kunnen gebruikers de AI inzetten om dingen te doen die zij normaal niet kunnen, zoals het animeren van een presentatie in PowerPoint. Jamie Teevan, hoofd wetenschapper bij Microsoft, erkent dat het AI-systeem 'fouten kan maken en vooroordelen kan bevatten'. Elke functie is volgens haar beoordeeld door experts op het gebied van onder meer privacy en beveiliging. "We gaan fouten maken, maar als dat gebeurt gaan we ze snel oplossen," aldus Teevan tijdens de presentatie van Copilot.

Luister ook de Bright Podcast:

Komende maanden pas toegang

De meeste gebruikers krijgen in de komende maanden pas toegang tot Copilot. De functie wordt al getest binnen twintig bedrijven, waaronder acht die op de Fortune 500-lijst staan.

"Dit is de grote volgende stap voor ons - om het in de tools te stoppen die iedereen elke dag voor zijn werk gebruikt", zei Microsoft-ceo Satya Nadella. De nieuwe technologie zal volgens hem mensen helpen 'geweldige inhoud, geweldige documenten, geweldige PowerPoints en kunst' te maken.

Strijd met Google

Google onthulde eerder deze week soortgelijke functies voor zijn mail- en werk-apps. Google en Microsoft zijn in een AI-wedloop verwikkeld sinds verleden november ChatGPT verscheen, ontwikkeld met miljarden aan Microsoft-investeringen.

Google laat de nieuwe AI-functies nog alleen door een zeer kleine groep goedgekeurde gebruikers testen. Dat geldt ook voor de nieuwe AI-chatbot Bard waar Google aan werkt. 

De aankondiging van Google Bard begin februari viel samen met Microsofts lancering van de chatbot in Bing, die gebruikmaakt van het GPT-model van OpenAI. Voor de Bing-chatbot was er tot nu toe een wachtlijst, maar sinds vandaag krijgen mensen die zich aanmelden direct toegang.

Zo maakt AI jou mooier en slimmer: