©Unsplash

apple watch series 9 3d-printer smartwatch ultra iphone

Komt de nieuwe Apple Watch uit een 3D-printer? Apple test nieuwe productietechniek

30 augustus 2023 om 21:12
Laatste update: 30 augustus 2023 om 23:09

Apple experimenteert met 3D-printers om componenten voor smartwatches te produceren. Het zou de eerste keer zijn dat het bedrijf de technologie toepast.

Apple wil de 3D-printers volgens bronnen van Bloomberg om meerdere redenen gaan inzetten. Zo zou het niet meer nodig zijn om grote metalen platen te gebruiken, waardoor minder materiaal nodig is om een Apple Watch te produceren. Niet alleen is dat beter voor het milieu, ook zou een apparaat op die manier sneller geproduceerd kunnen worden. De techniek zal aanvankelijk gebruikt worden bij de productie van horloges van roestvrij staal, die zo'n 10 procent van het verkochte totaal uitmaken.

Op lange termijn verwacht de iPhone-maker dat de 3D-print-technologie de productie goedkoper zal maken. Na de testfase zal Apple ook andere producten op deze manier produceren, vertelden de bronnen aan Bloomberg. Een tijdlijn werd daarvoor nog niet gegeven. Apple zelf geeft geen commentaar. 

Al een tijdje in de testfase

Volgens de insiders werkt Apple al minstens drie jaar aan de 3D-print-technologie. De afgelopen maanden testte het bedrijf de techniek al bij de productie van de aanstaande Apple Watch Series 9. Die smartwatch zal waarschijnlijk op 12 september worden onthuld

Maar hoewel Apple de techniek bij de productie van de Series 9 test, is nog niet bekend of de eerste horloges effectief met 3D-printtechnologie geproduceerd zullen worden. Volgens Bloomberg zal dat uiteindelijk wel gebeuren. Vanaf ten vroegste 2024 zal de techniek ook gebruikt worden bij de productie van de duurdere Apple Watch Ultra.

Ook voor MacBooks en iPads?

Of 3D-printers ook gebruikt zullen worden om onderdelen voor MacBooks en iPads te produceren, is nog niet bekend. De behuizing van de computers en tablets van Apple wordt gemaakt uit aluminium. Het bedrijf heeft volgens Bloomberg meer moeite om dat materiaal te 3D-printen. In de toekomst zou Apple de behuizingen voor meer apparaten kunnen maken met staal en titanium in plaats van aluminium.

Lees meer nieuws over Apple.