©Sony

sony xperia 5 v Android smartphone 48 megapixels

Sony komt met een nieuwe compacte telefoon: meer megapixels maar minder camera's

1 september 2023 om 11:35

Sony heeft de nieuwste versie van de Xperia 5 aangekondigd. Deze vijfde editie van het compacte Android-toestel heeft een hoofdcamera met meer megapixels, waarmee de telefotocamera komt te vervallen.

De Xperia 5-lijn is voor Android-begrippen aan de handzame kant. Waar veel smartphones 6,5 inch of groter zijn, houdt de Xperia 5 V het net als zijn voorgangers bij 6,1 inch. Bovendien is de telefoon iets smaller en langer dan concurrenten als de Samsung Galaxy S23. De Xperia 5 V heeft een 120Hz oled-scherm met een resolutie van 2520x1080 pixels.

Opvallend verschil met de voorganger is het ontbreken van een toegewijde telefotoacamera. De meeste premium smartphones hebben tegenwoordig drie lenzen achterop, de Xperia 5 IV had dat ook. Deze V heeft er twee: een 12 megapixel ultragroothoeklens en een 48 megapixel hoofdcamera.

Truc met de lens

Hoewel de telefotolens ontbreekt, kan je nog wel telefoto's maken: de telefoon cropt dan als het ware het midden van een 48 megapixelfoto van de hoofdcamera, zodat een 12 megapixelfoto met een kleiner kader overblijft. Apple gebruikt een soortgelijke strategie bij de iPhone 13 Pro-modellen: die hebben naast drie fysieke lenzen ook een digitale 2x zoom via de 48-megapixel hoofdcamera.

De Xperia 5 V draait op een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. De batterij is opnieuw 5000 mAh, behoorlijk groot voor zo'n compact toestel. Bedraad laden gaat met 30W, draadloos laden en het terugladen van bijvoorbeeld oordopjes kan ook.

Slechts drie jaar updates

De Xperia 5 V heeft dit jaar een matte afwerking en is beschikbaar in zwart, zilver en blauw. Vanaf de introductie krijgt het toestel de updates naar de volgende twee Android-versies en drie jaar aan beveiligingsupdates. Veel concurrenten beloven meer: Samsung belooft bijvoorbeeld vier nieuwe Android-versies en vijf jaar updates, Fairphone belooft bij zijn nieuwste toestel zelfs vijf nieuwe Android-versies en acht jaar updates.

De Sony Xperia 5 V is vanaf nu te bestellen voor 999 euro en verschijnt later deze maand.

Lees meer nieuws over smartphones.