©BMW

elektrische auto bmw vision neue klasse sedan suv

Zo zien de nieuwe elektrische BMW's eruit: futuristisch en retro tegelijk

2 september om 18:47

BMW laat met zijn nieuwe conceptauto, de Vision Neue Klasse, zien welke richting het inslaat met zijn volgende elektrische auto's. Het ontwerp van de elektrische sedan combineert futuristische en klassieke elementen. BMW belooft ook een 30 procent groter rijbereik.

Volgende week is de grote autobeurs IAA Mobility in München, waar veel nieuwe elektrische auto's worden gepresenteerd. En zoals op elke autobeurs worden er ook conceptcars onthuld: studiemodellen met gewaagde ontwerpen, die later terugkomen in productieversies. BMW heeft zaterdag zo'n conceptcar gepresenteerd: de Vision Neue Klasse, een elektrische sedan. Het is volgens het Duitse bedrijf het begin van een nieuw tijdperk: "BMW vindt zichzelf opnieuw uit." In 2025 verschijnt de eerste EV van deze volgende generatie.

De nieuwe BMW's worden gebouwd op een voor EV's ontwikkeld modulair platform. De stekkerauto's krijgen een 30 procent grotere actieradius, tot zo'n 800 kilometer. Ook beschikken ze over ronde batterijcellen met een 20 procent grotere energiedichtheid. Bovendien zijn de auto's 30 procent sneller op te laden, waardoor de accu in minder dan een half uur voor 80 procent is opgeladen. 

Sedan en sportieve SUV

Er komt eerst een elektrische sedan aan in de 3-serie en daarna volgt een sportieve SUV. De sedan kan een concurrent worden voor de Tesla Model 3.

Technische details heeft BMW verder nog niet bekendgemaakt, maar duidelijk is dat het Duitse bedrijf met de nieuwe EV's nog meer de concurrentie wil aangaan met rivalen als Tesla, Volkswagen, Audi en de opkomende Chinese automerken zoals BYD.

Design

Met de Neue Klasse introduceert BMW ook een nieuwe designtaal, met 'grote oppervlakken' en 'slechts een paar karakterlijnen die zijn teruggebracht tot de essentie'. Het design lijkt deels geïnspireerd op de klassieke BMW’s.

De nieuwe conceptcar valt op met een sterk aflopende snuit, een zogeheten sharknose, en een brede grille, waar de koplampen deel van uitmaken. Zowel de koplampen als achterlichten zijn ledstrepen. 

Head-up display op hele voorruit

In het futuristische, minimalistische interieur van de nieuwe BMW zitten bijna geen knoppen en schuifjes meer. Met een veegbeweging kun je wat er op het centrale scherm op het dashboard staat projecteren over de hele breedte van de voorruit: een groot head-up display.

De conceptauto beschikt ook over sfeerverlichting en een stoffen bekleding. In de middenconsole zit een vak voor het opladen van een smartphone. De productie van de Neue Klasse zal plaatsvinden in een nieuwe fabriek in Hongarije.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.