©Renault

renault elektrische auto Scenic E-Tech Electric

Renault komt met nieuwe elektrische Scenic: gezinsauto met veel ruimte

5 september om 09:06

Renault heeft een elektrische elektrische gezinsauto aangekondigd. De vijfzitter Scenic E-Tech Electric heeft een ruim interieur en houdt het midden tussen een SUV en een crossover.

De Renault Scenic was ooit een MPV, met heel veel binnenruimte, maar de nieuwe elektrische versie combineert dit met elementen van een SUV. De nieuwe crossover is weer gericht op gezinnen. "Het is de gezinsauto van morgen, die vandaag al beschikbaar is", aldus Renault. Ondanks de relatief korte wielbasis is de ruimte binnenin relatief groot. Dat is mede mogelijk doordat Renault een compact accupakket gebruikt.

De Scenic E-Tech Electric is gebouwd op hetzelfde CMF-EV-platform als de elektrische cross-over Megane E-Tech Electric, maar de Scenic is een stuk groter: 27 cm langer en 7 cm hoger. Het is een auto in het C-segment. De Scenic is iets korter dan de Nissan Ariya, die ook op CMF-EV staat, maar heeft meer binnenruimte achterin. De auto heeft een dichte grille met een honingraat-patroon en verzonken deurgrepen. 

Tot 620 km actieradius

De Scenic E-Tech komt er in twee uitvoeringen met 160 of 220 pk voorwielaandrijving en een 60 of 87 kWh-accu, die met 120 of 150 kW is op te laden. Het accupakket heeft een 6 procent hogere energiedichtheid dan die in de Mégane. De Standard Range-versie heeft een actieradius van 420 kilometer en bij het High Range-model is het rijbereik 620 kilometer.

De eerste variant gaat in 9,3 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft een maximumsnelheid van 150 km/u, bij de High Range is dat 8,4 seconden en 170 km/u.

Opbergruimtes

Als gezinsauto heeft de nieuwe Scenic veel opbergruimtes, zoals een grote open middenconsole en achterin een neerklapbare middenarmsteun met twee bekerhouders en twee usb-poorten. Er is 545 liter bagageruimte die met de neergeklapte achterbank is uit te breiden naar 1670 liter. De bank is overigens niet verschuifbaar en je kan de rugleuningen ook niet verstellen. 

Geluiden van Jean-Michel Jarre

Voorin zitten een 12,3 inch instrumentarium en een 12 inch centraal touchscreen, dat werkt met het op Android Automotive gebaseerde OpenR Link-infotainmentsysteem. 

Veel van de technologie is hetzelfde als in de Megane E-tech. Het infotainmentsysteem werkt met Android Automotive. Een aardig detail is dat de auto geluiden laat horen waarvoor is samengewerkt met 'synthesizergod' Jean-Michel Jarre, zoals een tune als je instapt en het waarschuwingsgeluid aan voetgangers.

Duurzaam

Bijna een kwart van de materialen die in de Scenic E-Tech worden gebruikt, worden gerecycled, terwijl 90 procent van de massa recyclebaar is, inclusief het accupakket. Het interieur is ook leervrij, waarbij gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen. 

De Renault Scenic E-Tech is begin volgend jaar verkrijgbaar. De prijzen zijn nog niet bekend. De nieuwe EV zit in de prijsklasse van de Tesla Model Y, Nissan Ariya en Toyota BZ4X, dus verwacht wordt dat de vanafprijs ergens net onder de 50.000 euro ligt.

Lees meer nieuws over elektrische auto's