Deze Smart is de grootste ooit: elektrische SUV-coupé Smart #3 begin 2024 te koop

© Smart

smart #3 elektrische auto
3 september 2023 om 18:41
Laatste update: 3 september 2023 om 19:41

Smart is ook van de partij op de grootste autobeurs ter wereld: IAA Mobility in München. Het bedrijf presenteert er zijn grootste model tot nu toe, de Smart #3, een elektrische SUV-coupé. Begin volgend jaar is de stekkerauto in ons land te koop.

De Smart #3 werd eigenlijk al in april aangekondigd op de beurs Auto Shanghai en het is al bijna een jaar bekend hoe het nieuwe model er zal uitzien. Tijdens IAA Mobility lanceert Smart de #3 ook in Europa. In Nederland kan je de Smart #3 vanaf 'begin volgend jaar' bestellen, zegt het bedrijf, maar een prijs is nog niet bekend. 

De Smart #3 is een stuk groter dan het vorige grootste model van het merk, de Smart #1, die ruim 41.000 euro kost. Het nieuwste model heeft een lengte van 4,4 meter, zo’n 13 centimeter meer dan zijn voorganger, en een wielbasis van 2,79 meter. De #3 is wel zo’n 8 centimeter lager dan de #1. Ter vergelijking: de eerste Smart, die in 1998 het licht zag, was slechts 2,5 meter lang. 

Vier uitvoeringen

De SUV-coupé van Smart komt er in vier uitvoeringen, waaronder een speciale 25th Anniversary Edition om de lancering van de allereerste Smart in 1998 te vieren. Verder kan je kiezen tussen de Pro+, de Premium en de sportieve Brabus-editie. Alle versies zijn uitgerust met een accupakket van 66 kWh, maar de aandrijflijnen zijn per model anders. 

De 25th Anniversary Edition

Actieradius minstens 435 km

De Pro+ is het basismodel. Deze versie heeft een vermogen van 272 pk hebben en kan van 0 naar 100 km/u optrekken in 5,8 seconden. De topsnelheid is begrensd tot 180 kilometer per uur. De Pro+ heeft een actieradius van 435 kilometer. Als je daar nog een schepje bovenop wil doen, kan je met de Premium of de 25th Anniversary Edition zo’n 455 kilometer halen. 

Maar vooral de Brabusversie valt op. De sportieve variant van de #3 is uitgerust met twee elektromotoren die samen 428 pk leveren. De Brabuseditie zal op slechts 3,7 seconden 100 kilometer per uur halen. Het piekvermogen voor deze variant is 315 kW, terwijl de andere uitvoeringen het met 200 kW moeten doen. De Brabus krijgt een rijbereik van 415 kilometer.

Volgens Smart kan de #3 snelladen tot 150 kW. De accu is van 10 naar 80 procent op te laden in minder dan 30 minuten. Ook wordt elke #3 uitgerust met een reeks snufjes, zoals een snelwegassistent, een automatische parkeerhulp, adaptieve cruise control en verkeersbordherkenning. 

De snufjes

De Pro+ wordt geleverd met verborgen deurgrepen, een 12,8 inch centraal display en een optie om draadloos smartphones te laden. Ook wordt deze versie geleverd met elektrisch verwarmbare stoelen van kunstleer en een elektrische achterklep. De Pro+ is uitgerust met wielen van 19-inch.

Wie voor de Premiumeditie gaat, krijgt daar nog eens LED+ koplampen, sfeerverlichting in het interieur, volwaardige leren stoelen en een geluidssysteem van Beats bij.

De Pro+

Warmtepomp en panoramadak

De 25th Anniversary Edition is volgens Smart een 'speciale traktatie' voor alle fans van het merk. Deze editie heeft alle kenmerken van de Premium, plus de uiterlijke sportieve elementen van de Brabuseditie. Ook wordt deze speciale editie uitgerust met een panoramadak en een warmtepomp. De 25th Anniversary Edition is uitgevoerd in wit met rode accenten en zwart-wit lederen stoelen. 

Ten slotte zal de Brabuseditie zelf grotere wielen krijgen, sportieve pedalen, stoelen met een suède bekleding en een speciaal ontwikkeld motorgeluid voor 'een autosportgevoel'. De Brabus wordt geleverd met vierwielaandrijving.  

De Smart #3 Brabus

Lees ook: Zo zien de nieuwe elektrische BMW's eruit - futuristisch en retro tegelijk