Apple werkt aan concurrent van Chromebook: 'Goedkope MacBook met ander materiaal'

©Unsplash

macbook air goedkope macbooks apple laptop chromebook
5 september om 15:34

Apple zou werken aan een goedkopere MacBook gemaakt van minder dure metalen, om de concurrentie aan te gaan met de populaire goedkope Chromebooks.

De goedkopere MacBook zou mogelijk al in de tweede helft van 2024 verschijnen, melden bronnen uit de industrie aan DigiTimes. Het zou gaan om een nieuwe MacBook-lijn, die wordt gepositioneerd onder de MacBook Air- en Pro-lijnen. Apple zou nog steeds een metalen behuizing gebruiken, maar die zou wel van 'andere materialen' worden gemaakt dan de huidige MacBooks, die een volledig aluminium behuizing hebben.

Ook de onderdelen in de goedkopere MacBook zouden een lagere prijs hebben. Apple zou met een goedkopere MacBook mogelijk terrein willen terugwinnen op de educatieve markt. De iPad was jarenlang erg populair op scholen, maar Chromebooks hebben veel terrein gewonnen – zeker tijdens de coronajaren.

Chromebooks flink in de lift

In 2019 lag het aantal verscheepte Chromebooks nog op 13,9 miljoen, in 2020 groeide dat naar 30,4 miljoen met in 2021 nog eens 33,5 miljoen verscheepte Chromebooks. Inmiddels is die groei weer afgenomen, maar het aantal verscheepte Chromebooks zou nog steeds hoger zijn dan voor de pandemie.

Apple zag het aantal verscheepte MacBooks de afgelopen jaren ook groeien, tot recordhoogte. Maar de val werd eerder dit jaar ingezet, met de grootste daling in Mac-verkopen in 23 jaar tijd.

MacBooks vaak vanaf 999 dollar

Een goedkopere MacBook is nog redelijk onbekend gebied voor Apple. In de VS hanteert het bedrijf voor zijn laptops meestal een ondergrens van 999 dollar: momenteel is dat de MacBook Air met M1-chip, een laptop die in Nederland 1218 euro kost.

Apple heeft ook meermaals een 'MacBook' zonder Air of Pro uitgebracht. De eerste lijn startte in 2006, toen Apple overstapte naar chips van Intel. De PowerBook-lijn maakte toen plaats voor de MacBook en MacBook Pro, waarbij de MacBook een witte of zwarte plastic behuizing had. Dat model had bij de introductie een vanaf-prijs van 1099 dollar. De vooruitstrevende, zeer dunne 12-inch MacBook uit 2015 begon bij 1299 dollar of 1449 euro. Enkel de kleine 11-inch MacBook Air uit 2014 dook onder de grens van 999 dollar, met een prijs vanaf 899 dollar.

Groot prijsverschil

De meeste populaire Chromebooks hebben prijzen tussen de 250 en 450 euro. Dat laat een hoop ruimte tot de goedkoopste huidige MacBook. Dit is echter het eerste gerucht dat wijst op een goedkoper model. Zoiets zou voor Apple wel winstgevend genoeg moeten zijn, al biedt het bedrijf ook iPhones en iPads op veel verschillende prijspunten. Ook is het denkbaar dat er meer rek in de marge van Apple zit, nu het bedrijf steeds meer onderdelen zelf ontwikkelt.

Lees meer nieuws over Apple.