Verkoop Apple-computers ingestort: grootste daling in 23 jaar
MacBooks en iMacs

Verkoop Apple-computers ingestort: grootste daling in 23 jaar

11-04-2023 08:54 Laatste update: 08:54

De verkoop van Apple-computers is in het eerste kwartaal met ruim 40 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het was voor Apple de sterkste daling sinds het jaar 2000.

Apple verkocht in de eerste maanden van dit jaar ongeveer 4,1 miljoen computers, 40 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt marktonderzoeker IDC. Alle pc-merken kampten met een dalende vraag van consumenten, maar de afname was bij Apple het grootst van alle fabrikanten. 

De totale pc-verkoop nam met 29 procent af en bevindt zich nu onder het niveau van begin 2019. Het marktaandeel van Apple was het afgelopen kwartaal zo'n 7 procent. Dat was vorig jaar in het eerste kwartaal nog bijna 9 procent.

Marktleider is Lenovo met 12,7 miljoen verkochte computers, ruim 22 procent van de markt. Bij Lenovo was de krimp in het eerste kwartaal meer dan 30 procent. Bij HP, Dell en Asus was de daling tussen 24 en 31 procent.

Consumenten stellen door de opgelopen inflatie en de zorgen over de economie massaal hun aankopen van nieuwe apparaten uit. Ook de verkoop van smartphones en oordoppen is de laatste maanden harder dan ooit gedaald.

Grote kortingen

IDC denkt dat pc-fabrikanten de komende maanden met grote voorraden blijven zitten, zelfs als ze 'zware kortingen' gaan aanbieden. Volgens de marktonderzoeker geeft de situatie echter ook 'ruimte voor fabrikanten om veranderingen door te voeren'. Zo willen meerdere fabrikanten, waaronder Apple, een deel van hun productiecapaciteit de komende jaren gaan verplaatsten van China naar andere landen. 

Volgend jaar zou de pc-markt zich weer kunnen herstellen, maar dat hangt volgens IDC van de economie af. "Tegen 2024 zullen meer mensen met verouderde computers aan vervanging toe zijn", zegt IDC-analist Linn Huang. "Ook zullen dan meer scholen oudere Chromebooks willen vervangen en stappen meer bedrijven over op Windows 11. Maar als de recessie in de grote markten volgend jaar aanhoudt, kan het herstel moeizaam verlopen."

Luister ook de Bright Podcast: