©Dasung

Minder vermoeide ogen: dit is de eerste kleurenmonitor met E-ink

Minder vermoeide ogen: dit is de eerste kleurenmonitor met E-ink

07-09-2023 21:11 Laatste update: 22:14

Het Chinese bedrijf Dasung brengt zijn nieuwste E-ink-monitor op de markt. Het is de eerste E-ink kleurenmonitor ter wereld.

Dasung is een Chinees bedrijf dat al tien jaar bezig is met de ontwikkeling van monitors met E-ink, de techniek die bekend is van de prettig leesbare schermen van e-readers. Aanvankelijk produceerde Dasung secundaire beeldschermen, maar in 2021 kwam het bedrijf voor het eerst een primair E-ink beeldscherm. Die Dasung 253 werkt echter enkel in zwart-wit.

De nieuwe monitor, waarvoor nu een crowdfunding is gelanceerd, is de tweede E-ink monitor van het bedrijf. Het gaat om de Dasung Paperlike Color, een 25,3 inch scherm met een resolutie van 3K (3200x1800). Volgens het bedrijf kan de monitor 4096 kleuren tonen, een primeur voor een E-ink monitor.

Erg populair op Indiegogo

Op dit moment heeft Dasung al ruim 400.000 euro opgehaald met de crowdfundingcampagne. Al meer dan 300 potentiële klanten hebben ingetekend. Zij zullen een E-ink monitor ontvangen voor een prijs tussen de 1.398 en 1.613 euro, afhankelijk van het model. 

Behalve een standaard zwart model kunnen gebruikers ook een versie met een backlight, een gebogen versie of een gebogen versie met een backlight bestellen. Alle versies van de Dasung Paperlike Color worden geleverd met een beeldverhouding van 16:9.

Aantal snufjes

De monitors zijn verder uitgerust met nog een aantal snufjes, zoals de Dasung X-Color Filter, die moet zorgen voor betere prestaties op gebied van kleurencontrast en helderheid. De filter werd speciaal ontworpen voor de Paperlike Color. Ook de refresh rate van het scherm, ofwel het aantal keer per seconde dat het al zijn pixels kan verversen, is verbeterd.

Ten slotte ondersteunt de Paperlike Color ook MiraCast en Apple AirPlay, zodat draadloos verbinding kan worden gemaakt met andere apparaten. Daardoor is het mogelijk om volledig zonder kabels te werken als je randapparatuur aansluit. 

Lees meer gadget-nieuws.