Gratis warme billen: BMW trekt abonnement op stoelverwarming terug

©BMW

bmw abonnement stoelverwarming connected drive tesla
8 september om 13:04

BMW kwam vorig jaar met een opvallend abonnement op stoelverwarming: betalen voor iets dat je al hebt. Dat abonnement is nu weer ingetrokken, maar veel andere functies kosten bij BMW nog wel maandelijks geld.

Het vorig jaar onthulde abonnement op stoelverwarming kostte in Nederland 19 euro per maand. Maar klanten van de Beierse automaker waren niet blij met de plannen, en dus is het abonnement teruggetrokken. "We dachten dat we een extra dienst aan de klant konden verlenen door een kans te bieden dat later te activeren, maar de acceptatie onder klanten is niet zo hoog", zegt BMW-bestuurslid Pieter Nota tegen Autocar.

BMW installeert stoelverwarming in al zijn auto's, waarschijnlijk omdat dat op die schaal goedkoper is. Als klanten dan stoelverwarming willen, betalen zij als het ware voor het omzetten van de knop. "Mensen hebben het gevoel dat ze dan dubbel betalen – wat eigenlijk niet waar is, maar de perceptie is de realiteit, zeg ik altijd maar. Dus daarom hebben we het stopgezet", aldus Nota.

De stoelverwarming is nu niet meer beschikbaar in de BMW ConnectedDrive-winkel, en ook de stuurverwarming is verwijderd. Voortaan zijn die opties alleen nog beschikbaar bij aankoop van de auto of bij de BMW-dealer.

Steeds vaker abonnementen

Veel automakers vragen geld voor het inschakelen van bepaalde opties die hardwarematig al wel in de auto aanwezig zijn. Tesla rust al zijn auto's bijvoorbeeld uit met rijhulpsystemen, maar die zijn pas grotendeels beschikbaar na bijbetaling. Daarbij gaat het echter om een éénmalige betaling, al is bijvoorbeeld Tesla's 'Full Self-driving' ook als maandabonnement beschikbaar.

Eerder kwam BMW ook al in opspraak toen het een jaarabonnement wilde vragen voor Apple CarPlay. Nu kost het ontgrendelen van die mogelijkheid eenmalig 300 euro. Kennelijk zijn aanvullende functies minder omstreden voor de BMW-rijder. Je kan nog wel een abonnement nemen op bijvoorbeeld de parkeerassistent à 22 euro per maand, of een grootlichtassistent à 9 euro per maand.

Lees meer nieuws over auto's.