Spotify komt met toffe nieuwe functie: een 'Daylist' die zich aan je vibe aanpast

©Pexels

spotify daylist persoonlijke playlist stemming muziek vibe
12 september om 16:57
Laatste update: 12 september om 16:58

Na de populaire gepersonaliseerde playlists komt Spotify nu ook met je eigen 'Daylist'. Zo heet de nieuwste automatisch gegenereerde afspeellijst van de muziekdienst. Je Daylist past zich gedurende de dag aan je humeur aan. Althans: de stemming die Spotify denkt dat je op dat moment in de week hebt.

Anders dan de bestaande gepersonaliseerde playlists van Spotify, zoals Discover Weekly, Release Radar en On Repeat, wordt de nieuwe Daylist tijdens de dag meerdere keren bijgewerkt met nieuwe nummers. Die liedjes moeten volgens de streamingdienst 'jouw dag weerspiegelen'. Spotify leert op basis van je luistergedrag wat je stemming op bepaalde momenten in de week is. Als je op sommige ochtenden vaker vrolijke muziek hebt geluisterd, krijg je op die dagen ‘s ochtends vroeg vaker soortgelijke nummers om blij mee op te staan.

Micro-genres

Spotify biedt sinds kort al de functie Niche Mixes, waarmee je een sfeer of activiteit kan intypen en vervolgens een aangepaste playlist krijgt. De streamingdienst zegt bij de Daylist te kijken naar de niche-muziek en micro-genres die je vaak op bepaalde tijden van de dag en week streamt. Dat is ook terug te zien in de steeds veranderende titels van de Daylists. Als voorbeelden geeft Spotify 'happy dance energy friday morning' en '90s rave rainforest late night'.

Daylist komt beschikbaar voor zowel Premium-abonnees als gratis gebruikers, maar voorlopig zijn eerst alleen de Engelstalige landen aan de beurt. In de komende maanden wordt de functie wereldwijd uitgerold.

Lees meer nieuws over streamingdiensten.