©Bart van Overbeeke

Eindhovense studenten tonen eerste offroad zonneauto ter wereld

Eindhovense studenten tonen eerste offroad zonneauto ter wereld

14-09-2023 11:09 Laatste update: 16:07

Het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven maakt al jaren zonneauto's, maar die zijn voor op het gladde asfalt. De Stella Terra kan als eerste ook offroad.

Zonneauto's zoals die van het Solar Team van de TU Eindhoven hebben altijd dunne bandjes. Minder weerstand betekent minder energieverbruik en zo stijgt het bereik van de wagens: het doel bij de verschillende zonneraces die wereldwijd worden gehouden. De Stella Terra van de TU Eindhoven heeft dikke banden, zodat 'ie ook offroad kan.

Net zoals andere zonneauto's is ook Stella Terra niet afhankelijk van laadpalen, door zonnepanelen op het dak. De wagen is al goedgekeurd voor de openbare weg en heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer.

Uitgebreid testen in Marokko

Later vandaag wordt de wagen officieel onthuld, begin oktober starten de Eindhovense studenten een avontuurlijke testrit van Marokko tot in de Sahara. De rit van zo'n duizend kilometer moet de wagen op de proef stellen met uitdagender terrein dan in Nederland te vinden is: hier is de wagen al uitgebreid getest.

"Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Daarom hebben wij bijna alles van Stella Terra zelf moeten ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen", aldus Wisse Bos, teammanager van Solar Team Eindhoven.

Het Solar Team Eindhoven kwam eerder ook al met een opvallende zonnecamper. In ons programma Bright op Banden konden we die camper van dichtbij bekijken. In 2021 reed het team al met die camper naar het zuidelijkste puntje van Europa.

Lees meer nieuws over elektrisch rijden.