©Unsplash

iphone 12 straling update apple

Apple komt met update voor iPhone 12 die het conflict over straling moet oplossen

15 september om 11:01
Laatste update: 15 september om 17:23

Apple brengt in de 'komende dag' een software-update voor de iPhone 12 uit voor Franse gebruikers. De update moet een oplossing bieden voor de ruzie met een Franse toezichthouder, die de iPhone 12-verkoop in het land verbood omdat het toestel te veel straling zou uitzenden. Andere EU-landen hebben Apple inmiddels ook om de update gevraagd.

Lees ook: Lang wachten op de iPhone 15 Pro Max: levering pas half november

De Franse toezichthouder ANFR stelde dinsdag dat de straling van de iPhone 12 hoger was dan in de EU is toegestaan. De instantie riep Apple op maatregelen te nemen. De iPhone-maker heeft vrijdag aangekondigd binnen enkele dagen een speciale software-update voor Franse gebruikers uit te brengen.

"We zullen een software-update uitbrengen voor gebruikers in Frankrijk om tegemoet te komen aan het protocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt. We kijken ernaar uit dat de iPhone 12 beschikbaar blijft in Frankrijk", zegt Apple. "Dit houdt verband met een specifiek testprotocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt en is geen veiligheidsprobleem."

Apple betwist de testresultaten

De absorptie van de elektromagnetische straling door het lichaam is door de ANFR bij de iPhone 12 vastgesteld op 5,74 watt per kilogram lichaamsgewicht. De Europese norm ligt op 4,0 watt per kg. Elektromagnetische straling kan het lichaam opwarmen, daarom zijn er limieten voor de blootstelling eraan. Apple bestrijdt de uitkomsten van de tests van de Franse instantie. 

De ANFR gaat de nieuwe update op korte termijn testen. Als de iPhone 12 zich volgens de nieuwe tests aan de Europese normen houdt, wordt het verkoopverbod weer opgeheven, zegt de Franse minister van Digitale Zaken, Jean Noel Barrot.

Andere EU-landen komen ook in actie

Toezichthouders uit meerdere EU-landen, waaronder Nederland, sloten zich aan bij het Franse onderzoek en hebben Apple om opheldering gevraagd. De Nederlandse Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) stelde vragen over de kwestie aan Apple, maar de RDI komt nog niet met een verkoopverbod, omdat er 'geen acuut veiligheidsrisico' is.

Voorlopig brengt Apple de nieuwe iPhone 12-update nog alleen in Frankrijk uit. Maar mogelijk volgt de release later ook in andere EU-landen. Daar hebben meerdere Europese toezichthouders inmiddels om gevraagd.

Apple-personeel moet zwijgen

Apple-medewerkers hebben volgens Bloomberg de instructie gekregen om niets te zeggen over de stralingsrisico's. Als klanten vragen of hun iPhone veilig is, moeten ze antwoorden dat alle Apple-producten rigoureuze tests ondergaan om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn.

Lees meer iPhone-nieuws.