©Unsplash

iPhone 12 mag in Frankrijk niet meer verkocht worden om 'hoge straling'

iPhone 12 mag in Frankrijk niet meer verkocht worden om 'hoge straling'

13-09-2023 11:51 Laatste update: 16:59

Apple moet in Frankrijk stoppen met de verkoop van de iPhone 12. Het drie jaar oude toestel zou volgens de Franse toezichthouder meer straling uitzenden dan is toegestaan volgens Europese normen.

De Franse radiatie-waakhond ANFR heeft Apple op de hoogte gesteld van de hoger dan toegestane straling. De absorptie van die straling door het lichaam is vastgesteld op 5,74 watt per kilogram bij de iPhone 12. De Europese norm ligt op 4,0 watt per kilogram lichaamsgewicht. Apple moet daarom in ieder geval in Frankrijk per direct stoppen met de verkoop van de iPhone 12.

Toevallig komt dat goed uit, want met de onthulling en verkoopstart van de nieuwe iPhone 15 en 15 Pro-modellen, is de iPhone 12 uit het aanbod van Apple verdwenen. Het bedrijf verkoopt naast de nieuwste modellen altijd de reguliere iPhones van de twee jaar daarvoor, en het SE-model. De oudste iPhone die Apple sinds gisteren verkoopt, is dus de iPhone 13 uit 2021.

Apple betwist meting

Toch is Apple niet meteen uit de brand, want de Franse overheid wil "corrigerende maatregelen" van het bedrijf, zegt de toezichthouder. Anders dreigt een terugroepactie, en dat zou grote gevolgen hebben. Van de iPhone 12 zijn tientallen miljoenen exemplaren verkocht.

Apple betwist de resultaten, zegt het bedrijf tegen persbureau AFP. Apple wijst op meerdere onafhankelijke analyses die zouden aantonen dat de iPhones wel aan de EU-normen voor straling voldeden. Wel geeft Apple dus gehoor aan de Franse oproep, die ook door de toezichthouder gecontroleerd zal worden.

Nederlandse toezichthouder

De Nederlandse Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) zegt in een reactie ook contact op te nemen met Apple over de straling van de iPhone 12. Over eventuele maatregelen in ons land, is nog niets bekend.

Lees meer nieuws over Apple.