©Unsplash

WhatsApp-baas stelt gebruikers gerust: 'Geen advertenties in de app'

WhatsApp-baas stelt gebruikers gerust: 'Geen advertenties in de app'

15-09-2023 12:09 Laatste update: 17:24

WhatsApp-moederbedrijf Meta heeft opnieuw plannen besproken om advertenties in de app te tonen. Intern is dat voorstel op veel verzet gestuit. Een WhatsApp-topman stelt gebruikers nu gerust: de app krijgt voorlopig geen reclames.

Over het tonen van advertenties in de lijst van chatgesprekken in WhatsApp zijn de afgelopen tijd binnen Meta gesprekken gevoerd. Dat schrijft de Financial Times op basis van drie bronnen die bekend zijn met de kwestie. De plannen leidden intern tot onenigheid. Uiteindelijk is er geen besluit over genomen. WhatsApp-hoofd Will Cathcart ontkent in een reactie dat er reclames in WhatsApp komen: "Wij doen dit niet."

WhatsApp levert relatief weinig op

Meta wil al langer meer omzet halen uit WhatsApp, waar het nu naar verhouding weinig geld aan verdient. Over de mogelijke advertenties werd volgens de FT 'op hoog niveau' binnen het bedrijf gedebatteerd. De voorgestelde interface zou er vergelijkbaar uitzien als hoe advertenties worden afgewisseld tussen normale berichten in de lijsten in Facebook Messenger en Gmail. Naast advertenties overwoog Meta ook een abonnement om WhatsApp reclamevrij te kunnen gebruiken.

Het is niet de eerste keer dat dit soort plannen binnen het socialmedia-bedrijf zijn besproken. In 2020 noemde WhatsApp het toevoegen van advertenties aan de app een 'kans voor de lange termijn'.

'We testen dit niet'

Critici binnen Meta vrezen dat gebruikers massaal zouden afhaken als ze advertenties tussen hun chats zouden zien. Het kritische kamp lijkt de strijd te hebben gewonnen. "We kunnen niet over elk gesprek dat binnen ons bedrijf is gevoerd verantwoording afleggen, maar we testen dit niet en we werken er niet aan", liet WhatsApp in een reactie weten. 

Facebook nam WhatsApp in 2014 over voor 19 miljard dollar. WhatsApp-oprichter Brian Acton beloofde bij de overname dat de app geen advertenties zou krijgen. Het overgrote deel van de inkomsten van Meta zijn afkomstig uit reclames. Wereldwijd heeft WhatsApp ruim 2,2 miljard actieve gebruikers per maand. 

Lees ook: Lang wachten op de iPhone 15 Pro Max: levering pas half november