© Ascento

Lost deze Wall-E-achtige robot het tekort aan beveiligers op?

Lost deze Wall-E-achtige robot het tekort aan beveiligers op?

19-09-2023 18:37 Laatste update: 18:41

Het Zwitserse roboticabedrijf Ascento heeft robots ontwikkeld die bewakers moeten helpen om hun werk beter uit te voeren. De robots zijn volgens de fabrikant vooral handig om repetitieve taken uit te voeren.

De robots van Ascento vallen meteen op door hun ontwerp. Ze zijn uitgerust met twee plooibare poten met grote wielen, die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dat stelt de robots in staat om op verschillende terreinsoorten te kunnen werken en om op te staan als ze vallen. Volgens Ascento kunnen de robots in alle weersomstandigheden werken. Ook opvallend zijn de twee grote ronde 'ogen' op het frontale scherm van de robots, wat ze een schattige, bijna Wall-E-achtige look geeft.

Mensen detecteren en controles uitvoeren

Het bedrijf ontwikkelde de robots vooral om repetitieve taken van bewakers over te nemen. De robots kunnen patrouilleren, mensen en warmtesignalen detecteren, ramen, deuren en lampen controleren en checken of auto’s wel op een bepaalde parkeerplaats mogen staan.

Als er een probleem is, kunnen ze een alarm doorsturen naar menselijke bewakers via de Ascento-app, zodat die actie kunnen ondernemen. Als de accu leeg is, kan de robot zelf naar zijn laadstation gaan om zichzelf op te laden.

24/7 beschikbaar

De bewakingsrobots zijn volgens de fabrikant vooral populair bij bedrijven met grote terreinen die gevoelige informatie willen beschermen. De robots worden bijvoorbeeld gebruikt om het terrein van een farmaceutische campus in Zwitserland te patrouilleren. Ze zijn 24/7 aanwezig en voeren er ook binnenpatrouilles uit.

Volgens het bedrijf hebben de robots al 3000 kilometer afgelegd bij een aantal klanten. Ascento begint nu ook bij investeerders op te vallen. Vorige week kondigde de startup aan dat het 4,3 miljoen dollar heeft opgehaald bij een kapitaalronde.

Als bewaker aan de slag

Alessandro Morra, ceo en oprichter van het bedrijf, vertelde aan TechCrunch dat er meteen een grote vraag was naar de robot, nadat het bedrijf in 2021 een filmpje online plaatste waarin het een prototype tentoonstelde, de Ascento Pro. Daarna kreeg het bedrijf 'honderden vragen' van bedrijven in verschillende sectoren. 

Toen besloten Morran en zijn team om de robots specifiek voor beveiliging te ontwikkelen. Om zeker te zijn dat robots het werk aankunnen, ging heel het Ascento-team als bewaker aan de slag, om na te gaan of hun creatie alle taken zou kunnen uitvoeren. Uiteindelijk werd op die manier de Ascento Guard ontwikkeld, de eerste commerciële robot van het bedrijf. 

Lees meer nieuws over robots.