©Ubisoft

Franse president Macron: games toch niet slecht maar juist cultuur

Franse president Macron: games toch niet slecht maar juist cultuur

18-09-2023 14:50 Laatste update: 15:22

De Franse president Emmanuel Macron gaf games deze zomer de schuld van het geweld dat betogers in zijn land gebruikten. Nu volgt een mea culpa, waarin de president games juist 'cultureel belangrijk' noemt voor Frankrijk.

Er werd afgelopen zomer hevig gedemonstreerd in Frankrijk: het land ontvlamde na een video waarin de politie een 17-jarige bezorger van Noord-Afrikaanse afkomst doodschoot. De Franse president Macron wees destijds naar games, die de relschoppers 'bedwelmd' zouden hebben. Dit weekend kwam Macron terug op die woorden, met een uitgebreid bericht op X.

"Ik heb gamers laten opschrikken", begint Macron zijn betoog. "Maar ik heb games altijd als een kans beschouwd voor Frankrijk, voor onze jeugd en zijn toekomst, voor onze banen en onze economie", aldus de Franse president. "Videogames zijn cultuur, entertainment, een spektakel!"

Macron stukken milder

Macron verduidelijkt dat hij geweld veroordeelt, niet games. "Ik uitte eind juni mijn zorgen over de geweldsplegers die de taal van videogames gebruikten om op sociale media geweld te bagatelliseren", aldus Macron.

Destijds wees Macron op de "substantiële rol" die sociale media speelden in het voeden van de onrust in Frankrijk. Daarbij lichtte hij gamers specifiek uit. "Onder de jonge relschoppers leidt dit tot een ontsnapping aan de realiteit. We krijgen soms het idee dat sommigen van hen op straat de videogames uitbeelden waarmee zij bedwelmd zijn", zei de Franse president deze zomer.

Frankrijk groot op de game-markt

Frankrijk komt in veel top-10-lijsten rond zowel de omzet van de game-industrie als de afzetmarkt. Het land heeft een behoorlijke industrie, met Ubisoft als bekendste speler, maar ook met studios als Quantic Dream (Heavy Rain, Detroit: Become Human) en Arkane (Dishonored, Deathloop).

Lees meer nieuws over games.