©Tesla

Nieuwe Tesla-fabriek komt mogelijk in de woestijn: 'Gesprekken met Saoedi-Arabië'

Nieuwe Tesla-fabriek komt mogelijk in de woestijn: 'Gesprekken met Saoedi-Arabië'

18-09-2023 17:11 Laatste update: 19-09-2023 09:14

Tesla voert gesprekken met de regering van Saoedi-Arabië over het opzetten van een grote fabriek voor elektrische auto's in het koninkrijk. De EV-fabrikant zou in ruil daarvoor toegang tot cruciale metalen krijgen.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met de gesprekken tussen Tesla en Saoedi-Arabië. In ruil voor de komst van de Tesla Gigafactory zou Saoedi-Arabië aan het bedrijf het recht willen geven om bepaalde hoeveelheden metalen en mineralen te kopen. Het gaat om bijvoorbeeld kobalt en koper afkomstig uit Congo. Die metalen heeft Tesla nodig voor de productie van accu's en andere onderdelen van elektrische auto's.

Turkse president polst ook bij Musk

De economie van Saoedi-Arabië is momenteel erg afhankelijk van olie, maar het staatsinvesteringsfonds deed eerder ook inveseringen in startups die werken aan elektrische voertuigen, zoals de Amerikaanse Tesla-concurrent Lucid. Elon Musk zegt in een post op X dat het artikel van The Wall Street Journal 'niet klopt', maar hij geeft geen enkele details. Tesla zelf en het Saoedische staatsfonds weigeren commentaar.

Tesla-topman Elon Musk zei onlangs dat Tesla eind dit jaar een locatie voor de nieuwe Gigafactory wil uitkiezen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Musk maandag ook gevraagd om een fabriek te openen in Turkije.

Doel: 20 miljoen Tesla's per jaar

Tesla heeft momenteel zes fabrieken: in de Amerikaanse staten Nevada, New York en Texas, en in China, Duitsland en Mexico. In dat laatste land bouwt Tesla ook een zevende fabriek.

Tesla heeft als doel om in 2030 jaarlijks 20 miljoen EV's te verkopen. Vorig jaar waren dat er nog 1,3 miljoen. Over enkele jaren wil Tesla komen met een betaalbare EV en een zelfrijdende taxi.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.