©Tesla

tesla zelfrijdende taxi robottaxi zelfrijdend auto elon musk

Ontwerp uitgelekt: zo kan de zelfrijdende taxi van Tesla eruitzien

12 september 2023 om 23:30

In april vorig jaar kondigde Tesla-topman Elon Musk aan dat zijn bedrijf werkt aan een zelfrijdende robottaxi. Anderhalf jaar later is er nog altijd bijna niets over bekend. Maar in de nieuwe biografie van Musk staat nu wel een conceptontwerp van de zelfrijdende Tesla-taxi.

Musks biograaf Walter Isaacson deelde de afgelopen weken al wat informatie over het nieuwe boek over de Tesla-baas. Uit Isaacsons interviews bleek onder andere dat Tesla werkt aan twee nieuwe modellen: een betaalbare Tesla van 25.000 dollar en een robottaxi zonder pedalen of stuur. De auto's zouden een 'futuristisch' ontwerp krijgen, een beetje zoals de Cybertruck.

Dat ontwerp kan je ook bekijken in het boek van Isaacson. Op het conceptbeeld zie je een kleine tweedeurswagen met twee zitplaatsen die qua stijl wel iets wegheeft van een Cybertruck, alleen minder hoekig. De elektrische robottaxi lijkt op een van de afbeeldingen maar drie wielen te hebben.

Maar in een tweede afbeelding die in het boek wordt gedeeld, wordt het concept wel met vier wielen afgebeeld. Ditmaal gaat het om een foto van ontwerper Franz von Holzhausen die naast een kartonnen model van een robottaxi staat. Ook op de conceptafbeeldingen op de muur achter Holzhausen zijn modellen met vier wielen te zien.

Hoewel we met zekerheid weten dat Tesla aan een robottaxi werkt, is echter niet zeker of die op dit concept zal lijken. Mogelijk gaat het in het boek immers om zeer vroege conceptbeelden, aangezien de afbeeldingen worden getoond in een stuk waarin de periode 2014 tot 2016 wordt beschreven. 

En de betaalbare Tesla?

Volgens Isaacson was de betaalbare Tesla van 25.000 dollar er bijna nooit gekomen. Musk zou vorig jaar hebben gestreden om enkel de robottaxi te bouwen als volgend model, die er volgens hem voor zou zorgen dat Tesla een 'bedrijf van tien biljoen' zou worden. 

Uiteindelijk konden Tesla-managers Musk overhalen om naast de robottaxi ook de goedkopere personenauto te ontwikkelen, wat overigens het oorspronkelijke plan van Musk was. Een goedkopere EV zou de enige manier zijn om Tesla's ambitieuze groeidoelstelling van 50 procent per jaar te kunnen halen.

Wanneer het nieuwe instapmodel en de robottaxi op de markt komen, is nog niet bekend.

Lees meer nieuws over Tesla.