iOS 17 nu beschikbaar: dit vinden we de fijnste verbeteringen

©Apple

ios 17 release ios17 iphone update download
18 september 2023 om 19:00
Laatste update: 18 september 2023 om 21:38

iOS 17 is vanaf nu beschikbaar. Enorme veranderingen zijn er al jaren niet meer, maar Apple schaaft het iPhone-systeem weer op allerlei fijne manieren bij – veel aspecten van iOS worden net wat mooier.

Lees ook: 'Apple worstelt met productie iPhone 15 Pro Max'

iOS 17 is vanaf nu beschikbaar voor alle iPhones vanaf de iPhone XR en XS. Het is een grote update zoals we die inmiddels van Apple gewend zijn: geen enorme veranderingen om aan te moeten wennen, maar het bijschaven van kleine functies. Zoals altijd wen je snel aan die nieuwigheden en al snel zou je niet meer zonder willen. 

Contactposters

De functies die bij Apple de boventoon voeren, zijn de visueel opvallende contactposters en de nieuwe Stand-by-modus. Beide functies zijn ook echt een leuke toevoeging, en na onder meer de widgets weer een manier om je iPhone meer naar je eigen hand te zetten.

De contactposters zijn een soort persoonlijke variant op de meer aanpasbare toegangsschermen die met iOS 16 werden geïntroduceerd. Je ontwerpt in eerste instantie een contactposter van jezelf: anderen zien die poster dan als je belt. De poster kan een foto van jezelf zijn, of een emoji. Er valt veel aan te passen: achtergrondkleur, lettertype en grootte van je naam – je kan de letters zelfs speels half achter je hoofd laten vallen.

Het is ook mogelijk om meerdere posters van jezelf te maken. Er kan wel maar een poster tegelijkertijd actief zijn, maar als je wisselt krijgt iedereen die poster te zien – behalve mensen die niet in je contacten staan, als je dat niet wil.

Andersom krijg jij dus ook automatisch de contactposters van al je vrienden en familie te zien. Als zij bellen, of als je ze opzoekt in de contacten, komt hun nieuwste contactposter automatisch in beeld. Maar het blijft jouw iPhone: als jij hun contactposter niet mooi vindt, kun je die ook weer gewoon aanpassen met al die nieuwe opmaakfuncties van iOS 17.

Stand-by modus

Minstens zo visueel en veelzijdig is de nieuwe Stand-by-modus. Die komt in beeld als je je iPhone oplaadt en op z'n kant houdt: het staat het mooist op zo'n kek MagSafe-ladertje. Je bepaalt zelf wat er in beeld komt: een van de vele verschillende klokken, foto's, gekleurde achtergronden of allerhande widgets zoals live sportscores of het weer? Er is ook een fraaie split view, waarbij je makkelijk links en rechts afzonderlijk door widgets kan bladeren.

Alle appmakers kunnen meedoen, dus kun je ook je favoriete takenlijstje in beeld zetten. Een kalender, pakketdienst, maaltijdbezorger en ga maar door. Ook notificaties komen fraai binnen.

De functie komt wel het mooist tot zijn recht op de iPhone 14 Pro-modellen, of de nieuwe 15 Pro's. Dat zijn de enige iPhones met altijd-aan-scherm, zodat de nieuwe Stand-by-weergave altijd in beeld blijft. Bij alle andere iPhones gaat het scherm na maximaal 20 seconden weer uit, tot je het scherm aanraakt of de iPhone een beetje beweegt. Dat werkt vergelijkbaar met de Apple Watch, waarbij het scherm tijdens het laden ook oplicht als je bijvoorbeeld tegen je nachtkastje stoot.

Widgets nu ook interactief

Over Widgets gesproken: ze zijn nu ook interactief. Dat hadden ze eigenlijk al moeten zijn als je het ons vraagt. Veel Widgets schreeuwen erom aangeraakt te worden. Een takenlijstje dat je op de widget zelf kan afvinken, muziek of podcasts die je via de widget bedient.

In iOS 16 werkte dat niet, en opende je met een druk op de widget meteen de app. In iOS 17 worden widgets wel interactief, en kun je dus je taken afvinken op de widget, zonder de app te openen.

Stickers, overal en altijd

In iOS 16 kon je al stickers maken zoals van foto's of Memoji, maar dat was nog vooral beperkt rondom iMessage. Nu pakt Apple door met één sticker-lade die in je toetsenbord in elke app beschikbaar is. Je kan Live Stickers maken van live foto's, zodat ze nog bewegen ook. Rond alle stickers komt zo'n leuk wit randje, zodat het er ook echt uitziet als een sticker. En je kan ze dus gebruiken in zo'n beetje alle apps: iMessage, maar ook WhatsApp, Instagram en meer.

AirDrop als partytrick

AirDrop is al een ijzersterke functie van Apple – geen ander systeem maakt onderling delen tussen apparaten zo makkelijk. In iOS 17 wordt dat nog een stukje makkelijker, door twee iPhones vlak bij elkaar te houden. Dan gaat AirDrop automatisch aan het werk. Vanaf later dit jaar kan je daarna zelfs meteen weglopen, want dan gaat de overdracht online door.

Onderdeel van dit nieuwe AirDrop is ook NameDrop. Daarmee wissel je je contactposter uit met een ander, als een soort digitaal visitekaartje. Zo simpel dat je je eigenlijk afvraagt waarom het nog niet in iOS zat.

En ook SharePlay werkt voortaan op deze nabije manier. Houd twee iPhones dichtbij elkaar om SharePlay te starten, zodat je bijvoorbeeld samen dezelfde muziek luistert, of dezelfde TikToks kijkt.

Muziek delen in de auto

Over delen gesproken: je kan met iOS 17 als passagier vanaf je eigen telefoon de muziek in de auto bedienen. Ook is de iPhone van de chauffeur aan de auto gekoppeld, toch kan je vanaf je eigen iPhone de muziek regelen. Dat scheelt een hoop gedoe en geruzie in de auto: de chauffeur houdt zicht op het scherm met navigatie en heeft geen afleiding – behalve de muzieksmaak van de bijrijder dan.

AirTags voor meer dan één persoon

In iOS 17 kan je AirTags aan meerdere personen toewijzen. Er is nog steeds één hoofdeigenaar, maar die kan nu ook tot vijf anderen toegang geven tot de locatie en het nauwkeurig zoeken van de AirTag. Handig voor autosleutels bijvoorbeeld, die vaak door meerdere mensen gebruikt worden. Dan voorkom je ook dat de AirTag begint te piepen als je die een paar uur bij je draagt: een stalker-alarm.

Check-in

Een systeemfunctie voor het geval 'app me als je thuis bent'. Zo kun je makkelijk je reis naar huis met vrienden of familie delen. Ze krijgen bericht wanneer je veilig thuis of op locatie bent gekomen, en de functie vraagt je ook om dat te bevestigen. Als jouw reactie uitblijft, dan kan de ander zien waar je iPhone voor het laatst actief was.

Lees meer iPhone-nieuws.