©Unsplash

Google Bard kan nu ook informatie uit je Gmail en Docs geven: 'We delen het niet'

Google Bard kan nu ook informatie uit je Gmail en Docs geven: 'We delen het niet'

19-09-2023 13:16 Laatste update: 13:25

Google Bard kan je vanaf nu ook informatie geven die afkomstig is uit andere Google-diensten die je gebruikt, zoals Gmail, Docs, Google Maps, Google Drive en YouTube. Dat moet het gebruik van de AI-chatbot handiger maken.

Google heeft vandaag een aantal nieuwe functies van zijn AI-chatbot Bard aangekondigd. Zo kan je nu ook in het Nederlands de lengte en toon van de antwoorden aanpassen, waarbij je vijf opties krijgt: korter, langer, eenvoudiger, informeler en professioneler. Nieuw is ook de functie Extensions. Daarmee kun je Google Bard toegang geven tot je Gmail, Drive, Docs, YouTube, Google Maps en Google Flights. Zo kan Bard informatie gebruiken uit je e-mails en documenten en deze voor je samen te vatten. 

Met de extensies kun je Bard bijvoorbeeld vragen om de data voor een reis uit je Gmail te halen en daar vluchten en hotels voor te zoeken op Google Flights. Je kunt dan ook om een Google Maps-route vragen en YouTube-video's vragen van dingen die in de buurt van je bestemming te doen zijn. Ook kan Bard bijvoorbeeld je CV vinden in je Google Drive en daar een samenvatting van maken.  

De Extensions-functie roept privacy-vragen op, maar Google zegt dat de informatie uit jouw Gmail, Docs en Drive 'niet wordt bekeken door menselijke recensenten'. Ook worden de gegevens niet gebruikt om het AI-model te trainen of advertenties op jou af te stemmen. 

Informatie dubbelchecken

Een andere nieuwe functie van Bard is dat de Google-knop die bij de antwoorden staat het nu makkelijker moet maken om informatie zelf te controleren. Na klikken op de knop leest Bard het antwoord en evalueert het of er informatie op internet is om het te onderbouwen. Als er tegenstrijdige berichten zijn gevonden, kan Bard die laten zien bij gemarkeerde zinsdelen. 

Google maakt het ook mogelijk om voort te bouwen op de gesprekken van anderen met Bard. Als iemand een Bard-chat met je deelt via een openbare link, kun je nu dat gesprek voortzetten en Bard aanvullende vragen stellen over dat onderwerp.

Google Bard heeft intussen nog altijd veel moeite met het presenteren van feiten. In antwoorden op feitelijke vragen komt Bard regelmatig met allerlei verzonnen informatie. 

Lees meer nieuws over AI.