Bron: Unsplash

Komst van sneller 5G-internet in Nederland weer uitgesteld

Komst van sneller 5G-internet in Nederland weer uitgesteld

21-09-2023 08:59 Laatste update: 10:01

De veiling van nieuwe frequenties voor 5G-internet is wederom uitgesteld. Hierdoor kunnen providers begin volgend jaar nog geen gebruikmaken van hogere 5G-snelheden.

Hoewel 5G al een tijd in Nederland beschikbaar is, zijn de snelheden daarbij niet heel veel hoger dan bij het oude 4G-netwerk. Dat komt door de gebruikte frequenties: voor echt snel internet hebben providers een plek in de 3,5GHz-band nodig, maar die is nog niet beschikbaar omdat inlichtingendiensten al jarenlang die band gebruiken.

Bij een veiling moet de 3,5GHz-band verkocht worden aan telecomproviders, zodat ze er vanaf dat moment gebruik van mogen maken voor 5G. Die veiling zou na eerder uitstel dit jaar plaatsvinden, maar nu vertelt een woordvoerder van de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) aan NU.nl dat dit niet meer zal gebeuren. "Een veiling dit jaar behoort niet meer tot de mogelijkheden. Een nieuwe datum voor de veiling is nog niet bekend."

Bezwaren tegen frequentieplan

De vertraging is te wijten aan bezwaren tegen het zogeheten frequentieplan, dat vastlegt wat er met de draadloze frequenties gebeurt. Meerdere partijen zouden in beroep zijn gegaan, wat op 11 en 12 oktober door de rechtbank behandeld zal worden. Pas daarna kan besloten worden hoe de veiling wordt afgehandeld.

De nieuwe frequentie moet op termijn snelheden van 900 megabit per seconde op het mobiele netwerk mogelijk maken. 

Lees meer tech-nieuws.