Nieuwe app verandert iPad in beeldscherm voor je spelcomputer

Lux

ipad app nintendo switch
21 september om 10:00
Laatste update: 21 september om 10:15

De nieuwe iPad-app Orion verandert het scherm van je iPad in een HDMI-monitor, die je kunt aansluiten op bijvoorbeeld een Nintendo Switch, een laptop of een ander apparaat.

De app maakt gebruik van de nieuwe USB Video-ondersteuning in iPadOS 17, waardoor iPad-gebruikers bijvoorbeeld een webcam kunnen aansluiten op de tablet. Met een speciaal soort accessoire kun je een HDMI-kabel op de usb-c-poort van de iPad aansluiten, zodat je hiervan het videosignaal kunt zien. Die dongels zijn voor ongeveer 15 euro te koop bij veel webwinkels.

Hierdoor werkt de app met nagenoeg ieder apparaat met een HDMI-aansluiting. Denk daarbij aan gameconsoles zoals de Nintendo Switch, Xbox Series X/S en PlayStation 5, maar ook laptops, Raspberry Pi's en normaliter schermloze mediaservers.

Gratis app

Orion is gratis te downloaden, maar heeft een eenmalige aankoop voor gebruikers die extra functies willen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld het videosignaal opschalen naar 4K met behulp van kunstmatige intelligentie of een oude CRT-filter tonen bij oude retro-games.

De nieuwe app heeft Nederlandse roots: hij is gebouwd door Lux, de ontwikkelstudio die eerder de fotografie-app Halide maakte. Eén van de oprichters van dat bedrijf is de Nederlandse ontwerper Sebastiaan de With, die eerder als ontwerper bij Apple werkte.