©Amazon

Amazon Prime Video gaat reclames tonen

Amazon Prime Video gaat reclames tonen

22-09-2023 13:55 Laatste update: 16:53

Amazon volgt concurrenten als Netflix en Disney en gaat ook advertenties tonen aan abonnees van zijn streamingdienst. Wil je geen reclames, dan moet je meer betalen. Dat nieuwe beleid voert Amazon begin volgend jaar in, maar voorlopig nog niet in Nederland.

Amazon spreekt van 'beperkte advertenties': "Veel minder reclame dan op lineaire tv en andere streamingdiensten", aldus het bedrijf. De reclames komen in de huidige abonnementen van Prime Video. Wie toch geen reclame wil, moet een duurder abonnement nemen. In de VS kost dat 2,99 dollar extra, bovenop de 14,99 dollar die de dienst daar al kost.

De reclames worden vanaf begin volgend jaar getoond voor gebruikers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Canada. Later in 2024 volgen ook Frankrijk, Italië, Spanje, Mexico en Australië. Het is nog niet bekend wanneer Amazon het nieuwe beleid in ons land invoert. Nederland hoort tot de landen met de laagste prijs voor Prime Video: 2,99 euro per maand.

Amazon stelt dat het geen plannen heeft om de huidige prijzen van zijn abonnementen in 2024 te verhogen. Met de stap naar reclame volgt het bedrijf de grote spelers Netflix en Disney+.

Streamers in lastig vaarwater

Streamingdiensten konden jarenlang snel groeien, mede omdat geld lenen zo goedkoop was. Maar veel winst wordt er nog niet gemaakt: Disney+ heeft bijvoorbeeld alleen nog maar verlies gedraaid, en zou mogelijk volgend jaar winstgevend worden. Disney+ kiest naast reclame daarom ook voor regelmatige prijsverhogingen: dit jaar al twee.

Ondertussen is de concurrentie op de streamingmarkt verder toegenomen. Om nieuwe klanten te trekken, zijn alsmaar nieuwe, dure producties nodig. En die dreigen ook nog eens duurder te worden omdat acteurs en schrijvers al maanden staken. Zij willen eerlijker beloond worden door de streamingdiensten, die via allerlei constructies maar nauwelijks royalty's betalen aan de daadwerkelijke makers van films en series.

Lees meer nieuws over streaming.