© HH

disney+ 12 miljoen nieuwe abonnees streaming 164,2 miljoen totaal
164,2 miljoen totaal

Disney+ groeit onverwacht hard met 12 miljoen nieuwe abonnees

9 november 2022 om 09:33
Laatste update: 9 november 2022 om 09:38

Disney+ loopt op hoog tempo in op concurrent Netflix. De streamingdienst van Disney kreeg er afgelopen kwartaal 12 miljoen nieuwe abonnees bij, tegenover de 2,4 miljoen die Netflix er in dezelfde tijd bij kreeg.

Disney+ heeft nu 164,2 miljoen abonnees en dat is meer dan het bedrijf had verwacht. Vorig kwartaal werd een groei van 9,35 miljoen nieuwe abonnees voorspeld, daar is het bedrijf nu dus met een kwart overheen gegaan, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers.

Telt Disney de abonnees van al zijn streamingdiensten bij elkaar op, komt het bedrijf op 235,7 miljoen, ook hoger dan verwacht. Het gaat dan om Disney+ en de streamingdiensten ESPN+ en Hulu, die alleen in de VS beschikbaar zijn.

Groei kost voorlopig wel geld

Grote concurrent Netflix won afgelopen kwartaal weer 2,4 miljoen nieuwe gebruikers, na twee tegenvallende kwartalen. Netflix staat nu op een totaal van 223 miljoen abonnees, nog altijd meer dan Disney+ alleen – maar Disney groeit voorlopig sneller.

Die groei kost Disney vooralsnog wel geld. Disney vergrootte zijn operationeel verlies op zijn streamingdiensten van 800 miljoen dollar in het tweede kwartaal tot 1,5 miljard dollar afgelopen drie maanden. Die hogere verliezen kwamen door gestegen kosten voor productie, technologie en marketing. De verliezen werden nog enigszins gedempt door stijgende prijzen voor abonnees.

Disney+ pas in 2024 winstgevend

In december wordt Disney+ nog duurder, als het goedkopere abonnement met advertenties wordt geïntroduceerd. Disney verwacht pas in 2024 winst te draaien over Disney+, "zolang er geen grote verandering in het economisch klimaat" is, zegt Disney-topman Bob Chapek.

Ondanks de onverwacht grote groei in nieuwe abonnees, viel de total omzet van Disney tegen. Die kwam op 20,15 miljard dollar, waar analisten een sprong van 15 procent in een jaar hadden verwacht, naar 21,3 miljard dollar.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>