©Euro Airship

Met dit autonome luchtschip vlieg je in 3 weken over 25 landen

Met dit autonome luchtschip vlieg je in 3 weken over 25 landen

27-09-2023 17:59

Het Franse bedrijf Euro Airship ontwikkelt een gigantisch luchtschip dat non-stop 40.000 kilometer in de lucht kan blijven. Toeristen verblijven 20 dagen aan boord, waarbij ze boven 25 landen vliegen.

De Solar Airship One, het eerste luchtschip van het bedrijf, moet vanaf 2026 het luchtruim betreden. Als toerist kun je onder meer delen van China, India, Afrika en Mexico bezichtigen vanuit de lucht. Een 'cruise' zal zo'n 20 tot 30 dagen duren.

Het 150 meter lange luchtschip wordt aangedreven door waterstof en zonnepanelen en zal dus geen CO2 uitstoten. Overdag genereren de zonnepanelen elektriciteit. Overtollige stroom zal gebruikt worden om via elektrolyse waterstof te genereren, die gebruikt kan worden om het schip 's nachts aan te drijven. 

Ook vrachtvervoer

Hoewel het aanvankelijk gebruikt zal worden voor wat het bedrijf 'eco-verantwoordelijke' toeristische uitjes noemt, zegt Euro Airship op zijn website dat het ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. 

Eerst wordt een luchtschip gebouwd dat tot 10 ton kan vervoeren. Deze versie is geschikt voor toeristische doeleinden, maar ook militaire surveillance en het verlenen van humanitaire hulp. Ook voorziet Euro Airship passagierstransport tussen verschillende continenten. Later moeten ook versies die 50 en uiteindelijk 400 ton kunnen vervoeren worden gebouwd. Die zullen vooral gebruikt worden om vracht te transporteren. 

De luchtschepen van Euro Airship hebben weinig nieuwe infrastructuur nodig om te functioneren. Volgens het bedrijf kunnen ze landen op een simpel roterend platform op het water. Eenmaal op de grond zal ook geen zware apparatuur nodig zijn om ze vast te maken. 

Autonomie

Het bedrijf wil sterk inzetten op autonomie. Het luchtschip zal zichzelf zo goed als volledig besturen, maar er zullen drie piloten aan boord aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden. 

Een van hen is Michel Tognini, een voormalig astronaut bij het Europees Ruimteagentschap (ESA). Ook Dorine Bourneton, de eerste gehandicapte vrouwelijke stuntvlieger, zal aan het roer staan. Het derde lid van het team is Bertrand Piccard, de eerste persoon in de geschiedenis die een non-stop ballonvaart rond de wereld maakte.

Lees meer tech-nieuws.