©Unsplash

Metaalmijnen hebben 23 miljoen mensen blootgesteld aan giftig afval

Metaalmijnen hebben 23 miljoen mensen blootgesteld aan giftig afval

25-09-2023 23:52 Laatste update: 23:54

Mijnen voor mineralen die onder meer gebruikt worden in elektrische auto's en gadgets hebben al 23 miljoen mensen blootgesteld aan giftig afval. 

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Science. De industrie heeft ook bijna een half miljoen kilometer aan rivieren vervuild en ruim 6 miljoen hectare aan geïrrigeerd landbouwgebied. Ook zijn bijna 6 miljoen landbouwdieren blootgesteld aan het giftige afval.

De wetenschappers berekenden dat aan de hand van een database die ze samenstelden, waarin ze gegevens over de locaties van actieve en inactieve metaalmijnen opnamen. Ook namen en onderzochten zij bodemstalen op verschillende locaties. In totaal slaagden de wetenschappers erin bijna 160.000 verlaten en ruim 22.000 actieve mijnen in de database op te nemen.

Langdurige milieuschade

Vooral in Noord-Amerika is de schade groot. Zo'n 200.000 kilometer aan rivieren in de streek zijn vervuild, alsook meer dan 4 miljoen hectare aan landbouwgebied. In Zuid-Amerika is bijna evenveel landbouwgebied besmet, en zo’n 80.000 kilometer aan rivieren. In Azië gaat het respectievelijk om 3,3 miljoen hectare landbouwgrond en 60.000 rivierkilometers.

In Europa gaat het vooral om locaties van verlaten mijnen. Volgens de auteurs van de studie veroorzaakten mijnactiviteiten, die in veel gevallen al lang zijn stopgezet, langdurige milieuschade tot op de dag van vandaag. 

Cruciaal voor EV's en zonnepanelen

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Chris Thomas, een van de auteurs van de studie, zegt tegen de Daily Mail dat moderne mineraalmijnen steeds vaker technieken gebruiken die milieuvriendelijker zijn dan voorheen. 

Volgens Thomas zijn die nieuwe mijnen 'cruciaal' om een transitie naar hernieuwbare energie te verwezenlijken. Om batterijen voor elektrische auto's te maken, maar ook onderdelen voor bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens, zijn aardmetalen en mineralen nodig.

Een groot deel van de bestaande schade die aangericht is door de mijnindustrie is bovendien te wijten aan oude steenkoolmijnen. 

Lees meer nieuws over wetenschap.