©Pexels

lithium-ion accu batterij wetenschap batterijen

Nieuw type batterij is veiliger en groener dan de lithium-ion accu

23 september 2023 om 18:40
Laatste update: 23 september 2023 om 20:01

Onderzoekers uit Australië en China hebben een nieuw type batterij ontwikkeld, die veiliger en efficiënter moet zijn dan de huidige lithium-ion technologie. De uitvinding gebruikt veilige en milieuvriendelijke materialen in plaats van gevaarlijke stoffen.

Wat de nieuwe batterij bijzonder maakt, is dat hij een stabiele elektrische spanning van 1,25 volt kan leveren en gedurende 800 keer herladen kan worden voordat hij merkbaar minder goed werkt. Per laadcyclus verliest de batterij slechts 0,028 procent van zijn opslagcapaciteit. Dat is veel beter dan veel lithium-ionbatterijen.

De onderzoekers gebruikten een organische stof genaamd TEMPO, wat nog niet eerder was gebruikt in dit soort aluminium-ion batterijen. Ze ontdekten dat deze stof in staat is om bepaalde chemische reacties uit te voeren die nodig zijn om de batterij te laten werken.

Bij bestaande methodes om batterijen te produceren worden meestal giftige of gevaarlijke materialen gebruikt, die langdurig het milieu kunnen vervuilen. TEMPO daarentegen is milieuvriendelijk. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of American Chemistry.

Op water gebaseerde elektrolyten

Een ander belangrijk kenmerk van deze batterij is dat hij op water gebaseerde elektrolyten gebruikt in plaats van gevaarlijke chemicaliën, wat betekent dat hij veiliger is voor het milieu. Het elektrolyt van een batterij is de stof die de twee polen, de anode en kathode, met elkaar verbindt.

Ook worden biologisch afbreekbare organische materialen gebruikt om de batterij te maken, waardoor de impact op het milieu nog kleiner is.

Concurrentie met lithium-ion aangaan

De nieuwe batterijen hebben volgens de wetenschappers het potentieel om te concurreren met huidige lithium-ion-accu's. Bij de productie worden grondstoffen gebruikt die overal op aarde te vinden zijn, zeggen ze tegen Interesting Engineering. Bovendien hebben de batterijen een hogere opslagcapaciteit dan lithium-ionbatterijen.

Er zijn nog wel wat technische uitdagingen te overwinnen voordat deze nieuwe batterijen breed kunnen worden ingezet. Het onderzoeksteam is echter optimistisch en werkt aan verbeteringen. De wetenschappers hopen de presentaties van de batterijen verder te verbeteren, zodat ze in de toekomst echt op de markt zouden kunnen komen.

De foto bovenaan is ter illustratie.

Lees meer nieuws over wetenschap.