©Wikimedia Commons

Stakende schrijvers films en series hebben deal, onder meer rond AI

Stakende schrijvers films en series hebben deal, onder meer rond AI

25-09-2023 09:14 Laatste update: 14:09

Na bijna vijf maanden staken hebben de filmstudio's en de schrijvers van films en series een akkoord bereikt, onder andere over het gebruik van AI in hun vak.

Begin mei begon de Amerikaanse schrijversvakbond WGA met staken. De bond is zo invloedrijk dat praktisch alle relevante Engelstalige scenarioschrijvers de pen neerlegden. De inzet was hoog: de schrijvers willen eerlijker delen in de winst die via streamingdiensten wordt verdiend. Anders dan bij dvd-verkopen en bioscoopkaartjes, krijgen schrijvers niet of nauwelijks betaald als een serie een jarenlange hit blijkt op bijvoorbeeld Netflix.

Ook de opkomst van AI baarde de schrijvers zorgen: wat weerhoudt Hollywood ervan om schrijvers op termijn door AI te vervangen? Nu is er een voorlopig akkoord bereikt door de schrijvers en de studio's, waarover eerst nog wel gestemd moet worden door de 11.500 leden van de WGA. Kunstmatige intelligentie zou het laatste grote hangijzer zijn geweest waar de partijen een akkoord over moesten bereiken, meldt Variety.

Goed nieuws voor iedereen

De details over de deal komen pas later naar buiten, maar de onderhandelaars zijn tevreden. "We kunnen zeggen dat het akkoord uitstekend is –met flinke vooruitgang in de bescherming van schrijvers in elke sector van het lidmaatschap", aldus de onderhandelaars.

De deal is niet alleen goed nieuws voor de schrijvers, maar voor iedereen die graag films en series kijkt. Vanwege de staking lag de ontwikkeling van nieuwe en bestaande films en series maandenlang stil. Zelfs series die al geschreven en gedraaid zijn, legden de productie stil uit solidariteit met de staking.

Nu de stakende acteurs nog

De studiobazen stelden zich in de zomer nog hard op, met het voornemen om de stakers failliet te laten gaan – 'we gaan ze laten droogbloemen', zou een ingewijde hebben gezegd. De afgelopen tijd trokken inderdaad meer schrijvers aan de bel die hun huur niet meer konden betalen vanwege de staking.

Het voorlopige akkoord met de schrijvers betekent niet dat de producties weer volledig kunnen worden opgestart. De acteurs staken namelijk ook nog, grotendeels om dezelfde redenen: werkzekerheid, eerlijkere betaling en zorgen rond AI. De acteursbond is met 160.000 leden nog veel groter, en staakt sinds juli. Door de stakingen hebben veel streamingdiensten hun winstverwachting verlaagd. De stroom nieuwe films en series zal de komende maanden wat opdrogen.

Lees meer nieuws over streaming.