netflix black mirror interview salma hayek kata mara josh hartnett streaming ai

Interview: Black Mirror-acteurs vrezen AI niet, denken dat menselijkheid overwint

16 juni 2023 om 16:37
Laatste update: 21 juni 2023 om 18:34

Black Mirror is na vier jaar weer terug. We hadden de kans te spreken met de acteurs uit dit nieuwe seizoen. Salma Hayek, Josh Hartnett, Kate Mara en Zazie Beetz geven hun mening over onder andere de opmars van AI.

Black Mirror is na vier jaar weer terug. De serie is inmiddels zelf een soort paraplu-term geworden voor alle vreemde technologische en maatschappelijke veranderingen. En die waren er nogal wat de afgelopen jaren. In gesprek met Bright delen de acteurs van dit seizoen hun blik op kunstmatige intelligentie, en de waarde van een serie als Black Mirror, waarin alles toch altijd nét een tandje erger is dan in het echt.

Onze werkelijkheid loopt een paar jaar achter op de verhalen die satiricus en Black Mirror-maker Charlie Brooker bedenkt. Vraagstukken over zelfbewuste kunstmatige intelligentie en een leven in virtual reality kwamen jaren geleden bijvoorbeeld al voorbij de serie.

'Machine kan sommige dingen nooit imiteren'

"Charlie is een soort helderziende", zegt Annie Murphy, die samen met Salma Hayek de hoofdrol speelt in de eerste aflevering van dit zesde seizoen van Black Mirror. "Hij voorspelt deze technologische vooruitgangen al jaren. En wat er zo eng aan is, is dat het ook echt werkelijkheid wordt", aldus Murphy. "Ik vind dat niet per se geruststellend, het voelt alsof we aan de vooravond staan van iets dat heel fout kan gaan."

"Ik sta er dubbel in", zegt Salma Hayek tegen Bright. "Ik vind het doodeng, maar ik bewonder de geest die dat voor elkaar kan krijgen, en dan word ik boos en denk ik: 'dude, je bent zo slim, je hebt dit uitgevonden, waarom los je kanker niet op?'".

We vroegen de acteurs ook naar hun kijk op kunstmatige intelligentie. Zelfs tijdens de opnames van dit nieuwe seizoen, een paar maanden geleden, was AI nog niet zo ver gevorderd als nu. Vrezen de acteurs al voor hun baan? "Nou, zeker met de schrijversstaking die nu aan de hand is (in Hollywood wordt al weken gestaakt door praktisch alle schrijvers van films en series, red.). Die schrijvers vragen of zij niet vervangen worden door computers, en of ze computers niet kunnen trainen met hun werk. Het is alarmerend, wie er mogelijk vervangen zou kunnen worden", zegt Murphy.

"Tegelijkertijd – ik zal de optimist zijn. Stel het komt helemaal zo ver, dan nog kan de machine nooit aanraking imiteren, emotie, intimiteit. En ik denk dat het feit dat we er bang voor zijn, onze menselijkheid is die claimt menselijk te zijn, en daar aan vast wil houden", aldus Hayek.

"We hebben het instinct om aan onszelf te willen ontsnappen, en tegelijkertijd hebben we het instinct om vast te houden aan de ervaring van het leven. AI kan onze verbeeldingskracht misschien wel imiteren, maar het heeft toch een ander gevoel. En als mensen hebben we toch die warmte nodig", denkt Hayek.

'Ik maak me wel zorgen'

"Ik voel me niet bedreigd", zegt Josh Hartnett, die een rol speelt in de derde aflevering van dit seizoen. "We zijn nog een paar stappen verwijderd van een AI-film met een eigen signatuur, en die echt goed is. Je kan veel dingen benaderen, maar het is nog geen enkele vervanging voor echte menselijke vindingrijkheid en creativiteit. Maar het is nu nog geen schepsel dat aan zijn eigen projecten werkt, het is nog gereedschap", aldus Hartnett.

Kate Mara, met ook een hoofdrol in de derde aflevering, maakt zich vooral zorgen over specifieke vakken die nu al lijden onder AI. "Als wij voice over-werk doen, wat ik erg graag doe, dat aspect voelt alsof het nu al bedreigd wordt", aldus Mara. "Maar ik ben het met Josh eens dat het verschillende vormen aanneemt. En het gaat er bij de schrijversstaking ook ontzettend over, dus hopelijk worden zulke beroepen gewoon beschermd, want er is geen vervanging voor echte menselijke emoties."

'Het analoge zal niet uitsterven'

"Ik denk wel dat er dingen zijn die door AI vervangen zullen worden", zegt Zazie Beetz, die speelt in de vierde aflevering van dit seizoen van Black Mirror. "Maar we zullen ook altijd eerbied blijven hebben voor dingen die door de mens gemaakt zijn. Er zijn dingen die AI kan imiteren, maar het is geen mens en dus zullen er altijd dingen zijn die het niet kan doen – maar ik ben geen computergeleerde", aldus Beetz.

"Er zit ook hoop in de wetenschap dat iedereen hunkert naar de menselijke connectie", zegt Clara Rugaard, die ook speelt in de vierde aflevering. "Zelfs dat mensen juist meer naar het analoge neigen, een boek lezen. Dat sterft niet uit, en ik denk dat veel mensen een heel complexe relatie met hun smartphone hebben, ik in ieder geval wel."

Acteur Danny Ramirez, tevens in aflevering vier, wijst erop dat nieuwe technologie wel vaker banen kost. "Kijk dit gesprek alleen al: ik zit hier alleen in Atlanta, terwijl dit interview voorheen vijf andere mensen nodig had gehad om de camera te bedienen, om de technische kant te regelen. En nu hebben we waarschijnlijk twintig banen vervangen", besluit hij.

Het zesde seizoen van Black Mirror bestaat uit vijf afleveringen en staat nu in zijn geheel op Netflix.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>