Tim Cook: 'De Tour kijken met Vision Pro wordt mindblowing'

©Bright

tim cook nederland eindhoven jumbo visma
25 september 2023 om 21:15

Apple-topman Tim Cook sprak tijdens een bliksembezoek aan Eindhoven met de succesvolle Jumbo-Visma wielerploeg, chipmaker NXP én Bright.

Tim Cook is al twaalf jaar de algemeen directeur van Apple, het meest waardevolle tech-bedrijf ter wereld met een beurswaarde die rond de 3 biljoen (!) dollar schommelt. Twee weken na de presentatie van de nieuwe iPhone 15 is hij op tournee door Europa. Vandaag had hij een stop in Eindhoven.

Na een bezoek aan de Nederlandse chipfabrikant NXP 's ochtends had Cook vanmiddag een meet & greet met Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge, wiens wielerploeg dit jaar onverslaanbaar is gebleken door alle drie de grote rondes te winnen: Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España.

De ploeg maakt veelvuldig gebruik van Apple-apparaten, zoals iPads voor trainingschema’s en voedingprogramma’s. Jumbo-Visma renster Riejanne Markus demonstreerde FoodCoach aan Cook. De consumenten-versie van de app is overigens gratis beschikbaar voor iOS en Android maar telt weinig lovende recensies.

Een schril contrast met Relive. Cook sprak met de Nederlandse makers van de app, die fietsers, wandelaars, hardlopers en wintersporters in staat stelt met 3D-video hun tochten te delen. De app telt meer dan twintig miljoen gebruikers wereldwijd.

'Het wordt waanzinnig'

Als ik Cook vraag hoe het zal zijn om volgend jaar de Tour de France op Apple's aangekondigde ruimtelijke computer te beleven, de Vision Pro-bril, dan leeft hij op: "Dat wordt zeer emotioneel. Omdat er een verschil is tussen de 3D immersieve wereld en het gevoel dat je krijgt van zulke content kijken versus de 2D platte wereld (van een tv, red.) Het is bijna alsof je zelf op die racefiets zit. Ik denk dat het waanzinnig wordt."

In de jaren tachtig van de vorige eeuw noemde Apple-medeoprichter Steve Jobs de computer eens 'a bicycle for the mind', een gereedschap dat onze capaciteiten dramatisch versnelt. Cook onderschrijft die vergelijking desgevraagd nog steeds: "Zonder meer. Steve was zijn tijd ver vooruit. Ik denk dat de computer, de iPhone en de Apple Watch allemaal fietsen voor de geest zijn."

Zelf rijdt Cook op een Trek-fiets. "Ik geniet ervan om buiten te zijn, of het nou wandelen of fietsen is." In 1996 kreeg Cook op 36-jarige leeftijd een verkeerde diagnose voor Multiple Sclerosis. Sindsdien heeft de nu 62-jarige ceo verscheidene lange fietstochten gereden om geld op te halen voor MS. Een tochtje door Eindhoven op de fiets zat er helaas niet voor hem in.

Lees meer nieuws over Apple.