©Apple

MacOS Sonoma is verschenen: dit zijn de beste nieuwe functies

MacOS Sonoma is verschenen: dit zijn de beste nieuwe functies

26-09-2023 20:13 Laatste update: 22:06

Apple heeft dinsdagavond macOS Sonoma uitgebracht. De update van macOS, versie 14.0, brengt opnieuw een hele reeks vernieuwingen. Van widgets op de desktop tot nieuwe mogelijkheden bij het videobellen.

De nieuwe update naar macOS Sonoma is nu te downloaden voor geschikte Apple-computers, zoals de MacBook Air (2018 en nieuwer), MacBook Pro (2018 en nieuwer) en Mac mini (2018 en nieuwer). Een van de belangrijke vernieuwingen is dat je widgets direct op het bureaublad kan plaatsen. De widgets zijn ook interactief, zodat je bepaalde taken rechtstreeks binnen de widget kan doen. 

Bovendien kun je jouw iPhone-widgets aan je bureaublad toevoegen zonder dat die apps op je Mac geïnstalleerd hoeven te worden. En zodra je een app of venster opent of Stage Manager gebruikt, verdwijnen de widgets vanzelf naar de achtergrond. 

Effecten bij videobellen

Tijdens videogesprekken kun je een nieuwe Presentator-overlay gebruiken, waarmee je in beeld blijft bij het delen van je scherm in FaceTime of andere bekende videobel-apps. Ook kun je met gebaren 3D-effecten toevoegen tijdens het videobellen. 

Het nieuwe vergrendelscherm lijkt nu meer op dat van de iPad. Nieuwe video-screensavers tonen indrukwekkende natuurbeelden. Als je weer verder gaat, komt de screensaver tot stilstand tot een wallpaper. Je hebt nu ook toegang tot de live stickers die je aanmaakt op je iPhone of iPad

Webapps in de dock en game-modus

Met de nieuwe webapps van Safari kun je elke website als een app gebruiken, met een eigen icoontje in de Dock. Met Safari kun je nu ook profielen maken om werk en privé gescheiden te houden. Verder kun je wachtwoorden en passkeys delen tussen zes vertrouwde personen. 

In de nieuwe game-modus krijgen games op de CPU en GPU de hoogste prioriteit, zodat ze soepeler moeten draaien en draadloze controllers sneller reageren.

Slimmere autocorrect

Apple heeft ook de autocorrect-functie verbeterd met behulp van een AI-taalmodel. Automatisch gecorrigeerde woorden worden tijdelijk onderstreept en met één klik ga je terug naar het oorspronkelijke woord. Bovendien moet de spraakherkenning nauwkeuriger werken bij dicteren. 

Lees meer nieuws over Apple.