©Bullslab

iphone 15 pro warm temperatuur oververhit

iPhone 15-gebruikers klagen: de telefoon wordt veel te warm

26 september 2023 om 15:43
Laatste update: 26 september 2023 om 21:48

Sommige gebruikers van de iPhone 15 klagen dat de temperatuur van hun toestel opvallend snel oploopt - zelfs bij normaal gebruik. Een analist denkt dat de oorzaak zit in aanpassingen die Apple in het ontwerp heeft gedaan. Hij verwacht dat het probleem met een update is op te lossen.

Het probleem lijkt zich voor te doen bij alle vier de nieuwe iPhone 15-modellen, meldt 9to5Mac op basis van een stroom klachten van gebruikers. Sommigen zeggen dat hun iPhone zo warm is dat ze hem niet eens zonder hoesje kunnen vasthouden. Anderen merken vooral dat de temperatuur van hun iPhone 15 oploopt tijdens het opladen via een usb-c-kabel. 

Nieuwe iPhones worden tijdens de eerste 24 uur na de installatie wel vaker wat warmer dan normaal, omdat er dan nog veel extra taken op de achtergrond worden uitgevoerd, zoals het opnieuw installeren van apps en indexeren van gegevens. Maar de huidige meldingen gaan niet meer over de installatie-periode. De precieze oorzaak van de oververhitting is nog niet duidelijk. Mogelijk zijn de problemen met een software-update op te lossen.

46 graden Celsius

De YouTuber BullsLab deed een test met een warmtecamera, die liet zien dat zijn iPhone 15 een temperatuur van ruim 46 graden Celsius had. Dat was wel na veeleisend gebruik, zoals zware games.

Maar er zijn ook recensenten die de nieuwe iPhone te warm vinden na normale taken. Zo meldt een reviewer van Android Authority dat de telefoon tijdens gebruik van chat-apps en sociale media, via een wifi-verbinding, te heet wordt aan de rechterkant, onder het camera-eiland. 

Volgens 9to5Mac lijken er iets meer klachten van iPhone 15 Pro-gebruikers te komen. De iPhone 15 en 15 Plus gebruiken dezelfde chip als de 14 Pro van vorig jaar, terwijl de 15 Pro en 15 Pro Max de nieuwe A17 Bionic-chip hebben. Ook zijn de 15 Pro-modellen de eerste iPhones met een titanium behuizing. 

Aanpassingen in het ontwerp

De bekende analist Ming-Chi Kuo ziet de oorzaak van de oververhitte iPhone 15's in de 'compromissen' die Apple in het ontwerp heeft gedaan om de iPhones lichter te maken. Daardoor zouden de iPhone 15's een kleiner gebied hebben waar warmte wordt afgevoerd. Ook kan het titanium frame meespelen. Dat kan volgens hem 'een negatieve invloed op de thermische efficiëntie' hebben. De problemen komen volgens Kuo niet door de nieuwe A17 Bionic-chip.

Kuo verwacht dat Apple de problemen via een software-update kan oplossen. Maar dat zou mogelijk wel kunnen leiden tot lagere prestaties. 

Apple heeft nog niet op de klachten gereageerd. 

Lees meer nieuws over de iPhone 15.