©Meta

Deze nieuwe AI-functies komen naar WhatsApp en Instagram

Deze nieuwe AI-functies komen naar WhatsApp en Instagram

27-09-2023 21:09 Laatste update: 21:26

Meta voegt de komende tijd nieuwe AI-functies toe aan WhatsApp, Instagram en Messenger, waaronder een AI-chatbot die teksten en afbeeldingen genereert. Ook verschijnen er 28 nieuwe AI's met verschillende persoonlijkheden, waarvan sommigen gebaseerd zijn op beroemde personen.

Meta heeft bekendgemaakt dat het begint met publieke tests van Meta AI, een chatbot op WhatsApp, Messenger en Instagram. Met geschreven prompts kun je informatie krijgen en 'fotorealistische' afbeeldingen genereren. Door een samenwerking met Microsoft Bing kan Meta AI je ook realtime informatie geven, maar het socialmedia-bedrijf gebruikt wel zijn eigen AI-taalmodellen voor de antwoorden.

Voorlopig is de Meta-chatbot nog alleen in de VS beschikbaar. Het is nog niet bekend wanneer Meta AI in Nederland beschikbaar zal zijn. De AI-assistent komt ook naar de nieuwe mixed reality-headset Quest 3 en de slimme Ray-Ban-bril van Meta. 

AI's gebaseerd op beroemdheden

Op WhatsApp, Instagram en Messenger kun je binnenkort ook chatten met 28 nieuwe AI-personages, waarmee je volgens Meta 'dieper in je interesses kan duiken'. "We hebben AI’s gemaakt die meer persoonlijkheid, meningen en interesses hebben, en die een beetje leuker zijn om mee te communiceren." De AI-personages krijgen ook sociale profielen op Facebook en Instagram, en zijn daar vanaf nu al te volgen.

Meta werkt voor de AI-personages ook samen met beroemdheden, onder wie Paris Hilton, MrBeast, Snoop Dogg en Kendall Jenner. "Deze bekende gezichten vertegenwoordigen de personages, niet zichzelf." De nieuwe functie wordt voorlopig alleen in de VS getest. Vanuit de sociale profielen kunnen gebruikers met de AI’s chatten. 

Uiteindelijk moeten bedrijven, influencers en ontwikkelaars ook zelf zulke AI’s kunnen bouwen. Meta zegt dat het de uitrol veilig en niet te gehaast wil doen. "We rollen onze nieuwe AI’s langzaam uit en er zijn ingebouwde beveiligingen."

Volgens Meta moeten de AI's de komende tijd leren van de interacties met gebruikers. "Jullie feedback en gesprekken met onze AI's zijn belangrijk bij het verbeteren van onze AI-modellen en het verbeteren van de ervaring." 

AI-stickers op WhatsApp

Meta begint ook met de uitrol van de onlangs aangekondigd AI-stickers in zijn apps, waaronder WhatsApp. Met tekstprompts maak je in een paar seconden unieke stickers.

De functie wordt komende maand uitgerold naar 'geselecteerde Engelstalige gebruikers' van WhatsApp, Messenger, Instagram en Facebook Stories. Wanneer Nederlanders aan de beurt zijn, is nog niet bekend.

Bewerkingstools op Instagram

Instagram krijgt binnenkort twee nieuwe AI-functies voor het maken van afbeeldingen, genaamd Restyle en Backdrop. Met Restyle kun je afbeeldingen herontwerpen met andere visuele stijlen, op basis van je eigen beschrijvingen. Met Backdrop plaats je jezelf voor een nieuwe AI-achtergrond. Meta zet bij gegenereerde afbeeldingen een label, zodat anderen zien dat je AI hebt gebruikt.

Bedrijven kunnen eigen AI's aanbieden

Voor ontwikkelaars lanceert Meta het platform AI Studio, voor het bouwen van hun eigen AI's. Die AI’s van derden kunnen dan worden aangeboden op Meta’s chatapps: eerst op Messenger en dat wordt later uitgebreid naar WhatsApp. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld AI-chatbots voor klantenservice aanbieden. 

Lees ook: Met deze nieuwe VR-bril gooit Meta het roer om