© Meta

Dit is de nieuwe slimme bril van Meta en Ray-Ban

Dit is de nieuwe slimme bril van Meta en Ray-Ban

27-09-2023 22:10

Ondanks dat de eerste versie geen succes was, komt Meta in samenwerking met Ray-Ban met een opvolger van de slimme bril Meta Stories. De nieuwe versie is op veel vlakken verbeterd.

Lees ook: Deze AI-functies komen naar WhatsApp en Instagram

De eerste versie van de Meta Stories werd zo'n 300.000 keer verkocht, maar de bril wordt maandelijks door minder dan 10 procent van de kopers echt gebruikt. Meta zegt nu in een persbericht dat het heeft 'geluisterd naar de feedback van de community' om de nieuwste versie van de bril 'van nul af aan' te ontwikkelen. Daarbij laat het bedrijf de naam Stories vallen. De nieuwe bril wordt 'Ray-Ban | Meta Slimme Bril' genoemd.

Dat de bril indrukwekkender moet zijn dan zijn voorganger, blijkt meteen uit de technische specificaties. Meta heeft sterk ingezet op zowel audio als video. De ingebouwde speakers moeten een sterkere bass en een hoger maximumvolume leveren, terwijl gericht geluid ervoor moet zorgen dat je zelfs in lawaaierige omgevingen alles hoort. Ook op vlak van input zijn er verbeteringen aangebracht: de bril is uitgerust met vijf microfoons, zodat je 'geluiden kunt vastleggen precies zoals je ze oorspronkelijk hebt ervaren'.

Verbeterde camera en livestreamen

Ook de camera van de bril is een flinke upgrade tegenover de dual 5 megapixel-camera van zijn voorganger. Het nieuwste model is uitgerust met een 'ultrabrede' 12 MP-fotocamera die video’s tot 60 seconden lang in HD-resolutie kan opnemen. De bril is uitgerust met 32GB aan opslaggeheugen, wat zich volgens Meta vertaalt in zo’n 500 foto’s of een honderdtal HD-filmpjes van 30 seconden. Alle content die je opslaat, wordt gesynchroniseerd met de Meta View-app, waar je meteen content mee kan delen via stemcommando’s.

Je kan met de nieuwste slimme bril van Meta ook livestreamen via zowel Facebook als Instagram. Als je dat doet, krijgt de buitenwereld een wit licht te zien, zodat mensen weten wanneer ze worden opgenomen. Over geruchten die vorige week de ronde deden dat je reacties van andere gebruikers zou kunnen horen via de ingebouwde speakers, heeft Meta echter niets gezegd.

Comfortabeler dan voorganger

Volgens Meta is de nieuwste versie, ondanks alle technologische snufjes, lichter dan zijn voorganger. Ook is de nieuwe slimme bril waterdicht. Een verbeterd touchpad moet ook zorgen voor meer responsiviteit, maar voor wie wil kan nu ook de persoonlijke assistent Meta AI gebruikt worden voor een handsfree-ervaring. 

Ten slotte heeft het bedrijf een aantal technische problemen met het origineel proberen op te lossen. Vooral de korte batterijduur en de slechte connectiviteit van de Stories zorgden er voor dat gebruikers de bril niet gebruikten. De nieuwste bril kan volgens Meta tot zes uur lang gebruikt worden voordat die plat is. Je krijgt er ook een etui bij, die tegelijkertijd fungeert als powerbank. Wi-fi 6 en Bluetooth 5.3 moeten voor snellere en stabielere verbindingen zorgen.

Wayfarer en Headliner

De nieuwste bril van Meta is beschikbaar in 150 verschillende kleur- en lenscombinaties. Naast de klassieke Wayfarer is er nu bovendien een versie met zachtere rondingen, de Headliner. De bril kan ook besteld worden met glazen op sterkte.

Je kan ze volgens Meta vanaf vandaag voor 299 dollar vooruitbestellen in de VS, Canada, het VK, Ierland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Finland, Noorwegen, Denemarken, Zweden en Australië. Wanneer de bril naar Nederland komt, is nog niet bekend. 

Lees ook: Met deze nieuwe VR-bril gooit Meta het roer om