©VW

Goedkope Volkswagen 'ID.1' komt eraan: plan voor kleine elektrische SUV onthuld

Goedkope Volkswagen 'ID.1' komt eraan: plan voor kleine elektrische SUV onthuld

29-09-2023 21:49 Laatste update: 21:54

Volkswagen heeft zijn productieplannen voor een betaalbare elektrische SUV bekendgemaakt. De compacte EV, die mogelijk ID.1 heet, gaat gemaakt worden in de fabriek in Wolfsburg.

Volkswagen heeft vrijdag zijn plannen voor de autoproductie tot en met 2028 gepresenteerd. In de fabriek in de thuisbasis Wolfsburg gaat de Duitse autoreus in 2026 van start met de productie van 'grote aantallen van de elektrische SUV voor het A-segment'. Dat wordt de beloofde EV van 'minder dan 20.000 euro', het model onder de ID2all (die op de foto hierboven staat). De naam van het nieuwe model wordt waarschijnlijk ID.1. 

Mogelijk duikt Volkswagen onder de prijs van de Dacia Spring, wat de goedkoopste elektrische auto is die je in Nederland kunt kopen. De Dacia Spring is momenteel verkrijgbaar vanaf 21.750 euro, maar het is natuurlijk de vraag wat de EV in 2026 kost.

Over de goedkope elektrische SUV van Volkswagen zijn nog geen details bekend. Wel werd vorig jaar onderstaande schets van het ontwerp vrijgegeven.

Elektrische Golf

Volkswagen heeft ook iets meer verteld over de nieuwe elektrische opvolger van de Golf, die ook in Wolfsburg geproduceerd zal worden, en wel 'op SSP-basis'. Dat Scalable Systems Platform is pas eind dit decennium klaar voor de productie, waardoor de nieuwe elektrische Golf nog jaren op zich laat wachten.

Vraag naar EV's valt tegen

Eerder deze week werd bekend dat Volkswagen de productie in twee Duitse fabrieken tijdelijk moet stilleggen vanwege de tegenvallende vraag naar zijn elektrische auto’s. Ook schrapt het bedrijf honderden banen.

"Onze sector wordt geconfronteerd met complexe uitdagingen terwijl deze een transformatie ondergaat onder moeilijke bedrijfsomstandigheden", zegt Volkswagen-ceo Thomas Schäfer in een toelichting op de productieplannen. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's.