©Volkswagen

volkswagen id 3 elektrische auto vw id3 ev cupra

Zeperd voor Volkswagen: productie EV's plat door ingestorte vraag

26 september om 22:52
Laatste update: 26 september om 22:56

Volkswagen legt de productie van twee van zijn elektrische auto's in twee grote Duitse fabrieken tijdelijk stil, doordat de vraag naar de EV’s veel lager is dan verwacht. 

De productie van de Volkswagen ID.3 en Cupra Born in de fabrieken in Zwickau en Dresden ligt in de eerste twee weken van oktober plat, meldden Duitse media. De productiepauze is volgens een woordvoerder van het Duitse autoconcern het gevolg van een zwakkere vraag naar de EV's dan verwacht.  

Consumenten kopen minder elektrische auto's dan verwacht, mede door de opgelopen kosten voor levensonderhoud en energie. Ook is in Duitsland de subsidie voor elektrische voertuigen voor bedrijfsauto's onlangs stopgezet en dat hakt er flink in bij de verkoop van de EV's van Volkswagen. Het aantal bestellingen van elektrische Volkswagens door bedrijven is sindsdien met 70 procent gedaald.

Duizenden banen op de tocht

Eerder deze week werd ook al bekend dat Volkswagen de banen van ​​269 tijdelijke werknemers van zijn EV-fabriek in Zwickau gaat schrappen. Ook de banen van 2000 andere medewerkers staan op de tocht. In de fabriek in Zwickau werken bijna 11.000 mensen.

De Duitse regering bouwt ook de subsidies voor particulieren de komende tijd geleidelijk af. Dat is een probleem voor Volkswagen, dat veel concurrentie heeft van de elektrische auto's van Stellantis en Renault.

Chinese fabriek

Het Duitse bedrijf wil intussen de nieuwe elektrische SUV Cupra Tavascan in een fabriek in China laten produceren. Dat model, gebouwd op hetzelfde platform als de Volkswagen ID.4 en ID.5, moet volgend jaar in Europa op de markt komen.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.