©Onewheel

Onewheel roept 300.000 elektrische eenwielers terug na dodelijke ongelukken

Onewheel roept 300.000 elektrische eenwielers terug na dodelijke ongelukken

29-09-2023 23:41 Laatste update: 30-09-2023 15:09

De fabrikant van de elektrische eenwielers Onewheel roept 300.000 van de zelfbalancerende skateboards terug. Dat gebeurt op aandringen van een Amerikaanse toezichthouder, die in actie kwam na vier dodelijke ongelukken met Onewheels.

Onewheel-fabrikant Future Motion roept in de VS in samenwerking met de Consumer Product Safety Commission (CPSC) 300.000 Onewheels terug. De stap is opvallend, omdat Future Motion zich vorig jaar nog verzette tegen de oproep tot terugroepactie door de CPSC. Toen stelde het bedrijf nog dat er niks mis zou zijn met de elektrische eenwielers. Maar nu bijna een jaar later worden alsnog alle Onewheels in de VS teruggeroepen.

Volgens de CPSC vonden er tussen 2019 en 2021 minstens vier fatale ongelukken met de Onewheels plaats. "De skateboards kunnen stoppen met het balanceren van de rijder als de limieten van de boards worden overschreden, wat een crashgevaar met zich meebrengt dat kan leiden tot ernstig letsel of de dood", zegt de instantie.

Eigenaren van de originele Onewheel en Onewheel Plus wordt opgeroepen deze niet meer te gebruiken. Om hoeveel exemplaren het gaat, is niet bekend. Voor de nieuwere modellen - Onewheel GT, Pint X, Pint en Plus XR - houdt de terugroepactie in dat gebruikers een firmware-update moeten installeren. Die update wordt wereldwijd uitgerold.

Waarschuwende trilling

Na de software-update krijgen de eenwielers de nieuwe veiligheidsfunctie 'Haptic Buzz': de voertuigen geven dan een trilling af als er een onveilige situatie ontstaat. Dat gebeurt als de Onewheel zo hard gaat dat de limiet in zicht komt, als de batterij bijna leeg is of als het apparaat in een foutstatus terechtkomt.

In Nederland zijn de elektrische eenwielers, net als elektrische skateboards en hoverboards, niet toegestaan op de openbare weg. Omdat ze 'geen stuur of zitplaats' hebben zijn ze volgens de overheid 'niet veilig in het verkeer'.

Lees meer over elektrisch rijden.